Porota složená z představitelů profesionálních i dobrovolných hasičů a zástupců partnerů ankety vybrala ze 145 přihlášek z celé republiky půl stovky finalistů. Po 25 týmech soutěžících v kategorii jednotek a sborů. V případě jednotek hodnotili porotci dobrovolné hasiče za profesionálně provedené zásahy, v kategorii sborů byla kritériem úspěšnost v preventivně výchovné činnosti.

Hlavně z Příbramska a Berounska

V obou kategoriích Středočeši zabodovali. Mezi jednotkami se finalisty staly týmy z obcí Broumy na Berounsku, Kněžmost na Mladoboleslavsku, Ovčáry na Kolínsku a z Příbrami-Březových Hor. „Vybrat pouze 25 finalistů je díky vysoké úrovni provedených zásahů velmi těžkým úkolem, připustil jeden z porotců Pavel Káčer. „Není tajemstvím, že při bodování dochází k několika rozstřelům, doprovázených širokou diskuzí členů odborné poroty. Pak skutečně rozhodují detaily samotných akcí,“ prozradil něco ze zákulisí. S výsledkem hlasování je ovšem spokojen. „Všichni nominovaní si postup do finále skutečně zaslouží,“ poznamenal Káčer. Preventivní aktivity, které nadchly porotu, se ve středních Čechách rozvíjejí v Tehovci na Praze-východ, ve Višňové na Příbramsku – a také v osadách Kvasejovice rovněž na Příbramsku a Malé Přílepy na Berounsku. 

Ilustrační foto.
Kraj chystá turistickou kartu. Rakušan vidí vzor v Rakousku

Ve hře jsou statisíce korun

„Výsledné pořadí finalistů vzejde z veřejného hlasování, které potrvá až do 31. října,“ připomněl v pátek Jiří Bezděk, prezident pořádajícího spolku Svatý Florián – Dobrovolní hasiči roku. Pro vítězné celky je připravena nejen hasičská technika za šest set tisíc korun, ale rozdělena bude i pěkná sumička: jeden a tři čtvrtě milionu. Peníze jsou věcně vázány na pořízení hasičského vybavení. V minulých ročnících si finalisté nakoupili nejen požární hadice, proudnice nebo čerpadla pro odsávání vody ze zatopených prostor, ale došlo i na nové uniformy nebo automatická vrata hasičské zbrojnice.

Účast v anketě ovšem pro dobrovolné hasiče neznamená jen možnost získání podpory pro další činnost, zdůraznil v pátek generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba. „Mnohem významnější je morální ocenění jejich práce před širokou veřejností. Věřím, že je to pro všechny finalisty i ostatní sbory dobrou motivací pro další práci a pro přihlášení v následujících ročnících ankety,“ uvedl Ryba, který je i předsedou poroty.

Policisté z Územního odboru Praha venkov – východ zahájili 19. března 2016 první ročník sbírky na podporu Dětského centra pro děti do tří let, které spadá pod Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi.
Policisté shromažďují peníze na vánoční radost. Už od března

Rozhodnou hlasy veřejnosti

„Výsledné pořadí finalistů je nyní v rukou veřejnosti – a s napětím budeme očekávat, které zásahy a činnosti ji nejvíce osloví a kterým dá své hlasy, poznamenal další z porotců Radek Benčík. Porota už totiž svoji roli dohrála – a o konečném pořadí rozhodne podpora ze strany hlasujících. Lze využít hlasovací formulář na stránkách ankety www.adhr.cz – nebo zaslat hlasovací SMS. 

„Do hlasování se může zapojit široká veřejnost, nejen hasičská obec,“ upozornil prezident Bezděk. Výsledky budou podle jeho slov vyhlášeny v sobotu 25. listopadu – s přímým přenosem na internetu. Tím však sláva neskončí. „Usilujeme o to, aby si na své přišli i diváci České televize. Ve spolupráci s režisérem Romanem Petrenkem pro ně připravujeme zábavný pořad, jenž bude záznamem slavnostního večera,“ doplnil.

Ilustrační obrázek
Peníze pro školy umožní zajistit opravy i obměnit počítače