Krajští radní i zastupitelé schválili, že podpory v řádu statisíců korun se dočkají akce rozmanitého charakteru: historické průvody, hudební festivaly, automobilové soutěže, závody horských kol – a také právě nyní aktuální ukázky lodí na Labi v Nymburce.

Poskytování individuálních účelových neinvestičních dotací je v krajském zastupitelstvu předmětem debat; nejsou ojedinělé názory, že většina podpor by se měla rozdělovat v rámci dotačních systémů s jasně stanovenými pravidly včetně měřitelných kritérií umožňujících srovnání (a individuální podpora by měla být pouze výjimečná).

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nicméně zdůrazňuje, že v tomto případě se forma individuálních dotací v minulosti osvědčila – přičemž příjemci už nesmějí žádat o peníze z jiných dotačních titulů kraje. „Významné kulturní, společenské a sportovní akce jsou atraktivním lákadlem pro návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí. Mají značný dopad na rozvoj cestovního ruchu,“ ocenila hejtmanka.

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
Rozdělované dotace kraje pro všechny nevystačily

K výběru akcí pro poskytnutí individuálních podpor radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO) uvedl, že kritériem jsou údaje o návštěvnosti – ale také jejich časové a místní rozložení v rámci Středočeského kraje.

„Podporu získají tradiční a oblíbené akce jako je Královské stříbření v Kutné Hoře, Kmochův Kolín, Mělnické vinobraní, Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi, Královský průvod na Karlštejn, automobilové závody Bohemia Rally nebo Rally Příbram, festival Let it Roll na letišti u Milovic na Nymbursku nebo seriál akcí organizovaných spolkem Kolo pro život,“ informoval krajský úřad.

Leckomu zřejmě méně známý golfový turnaj mužů D+D REAL Czech Masters je pak prezentován jako největší sportovní akce ve Středočeském kraji s celosvětovým dosahem (součást celoročního seriálu turnajů) s návštěvností přesahující během čtyř dnů 27 tisíc osob. Podle webových stránek pořadatele se uskuteční na hřišti resortu Albatross ve Vysokém Újezdu na Berounsku.

Ilustrační foto, školní jídelna
Projekt obědů do škol se přehoupne i do příštího školního roku

Akce podpořené v roce 2019 individuálními dotacemi Středočeského kraje

- Závody horských kol – Trans Brdy České spořitelny (Dobřichovice a okolí), Mladá Boleslav Tour Škoda Auto (Mladoboleslavsko) , Orlík Tour Kooperativy (Orlík-Vystrkov, Brdy), Kutnohorský Bike maraton (Kutná Hora a okolí), Author 50 Český ráj (Český ráj, Branžež, Nová Ves), Karlštejn Tour České spořitelny (Praha-Chuchle, Brdy): 600 000 Kč pro Kolo pro život, z.s.

- Historická slavnost Královské stříbření Kutné Hory (Kutná Hora a okolí): 500 000 Kč pro Stříbrná Kutná Hora, z.s

- Královský průvod na Karlštejn (Praha – Dobřichovice – Karlštejn): 500 000 Kč pro město Dobřichovice

- Mělnické vinobraní (Mělník): 500 000 Kč pro město Mělník

- Mužský golfový turnaj série European Tour Golf Albatross (Berounsko): 500 000 Kč pro Relmost, a.s.

- Rally Příbram (Příbramsko): 250 000 Kč pro Autosportklub Rally Příbram

- Rockový festival Votvírák (Milovice-Boží Dar): 500 000 Kč pro Votvírák, s.r.o

- Hudební festival drum and bass Let it Roll (Milovice-Boží Dar): 450 000 Kč pro LIR Events, s.r.o.

- Třídenní festival o muzice a terénních motorkách Rock ‘n’ Ride (Benešov): 450 000 Kč pro 4K City, s.r.o.

- Kmochův Kolín (Kolín): 300 000 Kč pro město Kolín

- Kulturní Benešov – multižánrový open air festival City Live (Benešov): 300 000 Kč pro město Benešov a Kulturní a informační centrum Benešov

- Štafetový běh dvanáctičlenných týmů Vltava Run (kraje Jihočeský a Středočeský, Praha): 300 000 Kč pro Vltava Run 2019 s.r.o.

- Oldtimer Bohemia Rally (Mladá Boleslav a okolí): 180 000 Kč pro Klub historických vozidel Mladá Boleslav v Autoklubu ČR

- Národní svatováclavská pouť (Stará Boleslav): 100 000 Kč pro město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

- Multižánrový festival Kutnohorské léto: (Kutná Hora a okolí): 60 000 Kč pro Kutnohorsko.cz, o. p. s.

- Skleněný jarmark ve sklářské huti František (Sázava): 50 000 Kč pro Cesty skla, o.p.s.

- Lodě na Labi (Nymburk): 40 000 Kč pro Pruh Polabí, s.r.o

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Přihlaste vaši obec do soutěže Vesnice roku 2019.
Vesnicí roku se chce ve středních Čechách stát 17 obcí