Poslední zářijový den bude hejtmanství hostit zástupce partnerského regionu z Německa – spolkové země Porýní-Falc v čele s prezidentem zemského sněmu Hendrikem Heringem (SPD). Jistě bude ve čtvrtek jak při setkání na krajském úřadu, tak na německém velvyslanectví řeč i o zkušenostech se zvládáním následků smrtících povodní, jež tento region postihly v červenci.

Z návštěvy představitelů Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou na Ukrajině.
Dopisování, návštěvy i darování knížek. Krajani uvítají kontakty

S poznámkou, že se sousedními státy je žádoucí navazovat vztahy na všech úrovních, informoval kraj na sociálních sítích o pondělním setkání hejtmanky Peckové s rakouskou velvyslankyní Bettinou Kirnbauer. Ta postupně navštěvuje různé regiony; třeba na počátku června zavítala do Českých Budějovic. A středočeští představitelé mimo jiné oceňují rychlou pomoc, již záchranné týmy z Rakouska poskytly rovněž v červnu na jihu Moravy, kde řádilo tornádo.

Prostřednictvím velvyslankyně se představitelé kraje snaží navázat kontakty s Dolním Rakouskem – spolkovou zemí, která obklopuje hlavní město Vídeň. Spolupracovat má v úmyslu v rámci iniciativy CAPREX, což je podnět vzešlý v roce 2018 z iniciativy Středočeského kraje a Braniborska, a to s cílem porovnávat hospodářskou politiku a inovační strategie nejen navzájem, ale ještě právě s Dolním Rakouskem a finskou provincií Helsinki-Uusimaa. Speciálně v okolí Vídně by se Středočeši rádi inspirovali v tom, jak se daří komunikovat s investory a spolupracovat s nimi a jaké jsou cesty k podpoře reinvestic.