Pracovníci technických služeb ve třech největších městech regionu začali vysloužilé smrčky, jedličky nebo borovičky svážet už v prvním lednovém týdnu.

Mělnické stromky končí v deponii na Ráji, kde se do nich podle ředitele technických služeb Miroslava Jindry pustí štěpkovač. „Štěpku pak používáme při údržbě veřejných ploch ve městě," uvedl ředitel a dodal, že stromky se svážejí až do doby, kdy se u kontejnerů přestanou objevovat. Často se ale prý povalují i na chodnících, na travnatých plochách nebo přímo před vchody do panelových domů.

Kralupské technické služby stromečky s ostatními odpady svážejí do areálu sběrného dvora, kde je pak třídí a odváží firmě, které se postará o jejich likvidaci. „Poté, co je seštěpkují, je vozí buď do spalovny, nebo na výrobu průmyslových desek," připomněl Michal Paur z kralupských technických služeb.

Podobně končí i stromky z neratovických domácností. Sváží je tam 1. Polabská, která ve městě provozuje i sběrný dvůr.

Jako krmivo pro zvířata v zooPro zvířata v zoologických zahradách se použité stromečky nehodí, protože na nich mohou zůstat například háčky od ozdob. Uplatnění tam najdou pouze neprodané vánoční stromky.

Čtěte také: Zvířata v pražské zoo si pochutnávala na vánočních stromcích