Coworking je, zjednodušeně řečeno, sdílená kancelář. Pokud máte možnost pracovat z domova, ale neodkážete se soustředit, nebo přesto chcete mezi lidi, máte tuto možnost. V pátek 31. května se navíc odehrál Den otevřených coworkingů, kdy se zájemci mohli přijít podívat; nebo zvědavci dozvědět, o co vlastně jde.

Nejčastěji mají o tento typ služeb zájem lidé, kterým k práci stačí počítač. „Z hlediska profesí bych to specifikoval tak, že to jsou hodně lidé zaměřeni na IT obor, například programátoři. Je tu i hodně lidí, kteří na dálku řeší obchod, nebo třeba marketing,“ vysvětlil Jiří Sládek z Coworkingu Bobr v Brandýsu nad Labem.

Jiří Krejčík, který je spoluprovozovatel coworkingu v Kolíně, tyto profese ještě doplňuje. „Jsou to také grafici, redaktoři, copywriteři, měli jsme tu i jednoho projektanta a překladatele knih,“ vysvětlil. Shrnuto: pokud vám stačí k práci počítač a chcete občas někoho potkat i při práci třeba na volné noze nebo homeoffice, cestou může být i taková sdílená kancelář.

Jeho zkušenost je taková, že lidé nejčastěji přicházejí do coworkingové kanceláře ze dvou důvodů. „Polovina lidí chodí kvůli tomu, že jsou doma sami a chybí jim sociální kontakt. Druhá polovina přichází kvůli tomu, že se doma nemůže na práci stoprocentně soustředit,“ podotkl.

Nové motocykly BMW
Rychle reagovat na problémy v dopravě mají policistům pomoci nové motorky

V kancelářích mají lidé k dispozici stůl, židli, někde můžete i svůj laptop připojit na monitor, leckde je třeba k dispozici knihovna. Některé coworkingy mají i specializované kanceláře, pokud například potřebujete vzít konferenční hovor, je k dispozici menší místnost přímo pro tento účel, aby vás nikdo nerušil.

Cena za využívání kanceláře se však hodně liší. Každý má totiž jiné nároky, jak často chce kancelář využívat. V coworkingu Bobr dostane každý čipovou kartu, která mu umožňuje přístup do budovy – a čipy potom „spočítají“ celkovou částku, kterou coworking pracovníkovi vyfakturuje. V kolínském coworkingu je situace jiná. „Měli jsme různé balíčky, ty ale nikdo moc nevyužíval, takže to je vše o individuální domluvě,“ řekl. Pár návštěv měsíčně vás vyjde na pár stovek, s narůstajícím počtem návštěv pochopitelně cena narůstá.

Coworkingových kanceláří není ve středních Čechách zase tolik. Nově vznikla jedna v Buštěhradě, vedle toho fungují sdílené kanceláře v Příbrami, dvě v Kolíně, jedna v Brandýsu nad Labem. Situace je pochopitelně jiná v Praze – tam je těchto zařízení přes třicet, některé vycházejí i vstříc rodičům, protože disponují např. miniškolkou, či mají k dispozici chůvu a dětský koutek. Coworkingy v hlavním městě vycházejí vstříc i jiným profesím, například kutilům, designérům i řemeslníkům.

Přes bariéry s policií.
Policisté pomohli vybrat peníze na desetinu ruky pro Jirku

Co je coworking?

Coworking je sdílená kancelář, kterou mohou využívat lidé, kteří pracují buď na volné noze, nebo jim zaměstnavatel umožňuje práci z domova. Současně jim ale chybí sociální kontakt – a tak navštěvují tyto společné prostory.

Kde působí ve středních Čechách?

Coworkingových kanceláří ve středních Čechách příliš není. Dvě fungují v Kolíně, jedna v Brandýsu nad Labem, v Příbrami, nově je otevřená jedna v Buštěhradu na Kladensku.

Novou funkci dostal někdejší místostarosta Benešova za ANO Jiří Švadlena. Byl jmenován krajským ombudsmanem: veřejným ochráncem práv občanů Středočeského kraje.
Jako dobrou službu občanům podporují ombudsmana kraje i komunisté