VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Praha poznává americké chutě

Praha – Poznat, jak chutná Amerika, bude možné v Praze až do 29. června.

4.6.2012
SDÍLEJ:

Chipotle burger v opečené sezamové bulce se sýrem Monterey.Foto:

Druhý ročník festivalu americké kuchyně Taste of America začíná a milovníci burgerů, šťavnatých steaků i typických amerických dezertů jako je třeba brownie či lívance s javorovým sirupem mohou v rámci festivalu navštívit šest pražských restaurací. V nich dostanou za jednotnou cenu 290 korun menu, které je přenese do americké kuchyně.

Na festivalu tak lze ochutnat například shroom burger s grilovanými žampiony, slaninou a plísňovým sýrem, New York strip steak s lehkým tukovým krytím, připravovaný na lávovém grilu s portskou omáčkou a drceným barevným pepřem podávaný s kořeněnými hranolky či dezert mrkvový dort s ořechy a cukrovou čepicí zdobený čerstvou mátou a karotkou.

V loňském prvním ročníku usedlo ke stolům při americkém festivalu 1500 návštěvníků, Pavel Suchánek, majitel portálu Alakarte.cz, které festival organizuje, věří, že letos přijde ještě více lidí. „Ukazuje nám to zájem o všechny předchozí festivaly, ať už jarní či chřestový," uvedl Suchánek.

Festivalu se účastní pražské restaurace: Banditos, Dock House, Jáma Steakhouse, James Joyce The Irish Pub, Restaurace Jáma, T.G.I. Friday´s. Objednání je možné pouze přes webové portály www.tasteofamerica.cz či www.alakarte.cz. Tam je možné zjistit všechna nabízená menu.

Kuchař Zdeněk Holický z restaurace Jáma připravuje Texaský burger s jemnou uzenou omáčkou, pečenými cibulovými kroužky v pivním těstíčku a hranolky.Pavel Suchánek o americké kuchyni říká: „Na festivalových „štacích" představí šéfkuchaři pravou americkou kuchyni, nabízená jídla budete ve fastfoodech jen těžko hledat. Současná americká kuchyně je kombinací starých tradic i mezinárodních vlivů. Proto není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla třeba i cibulová polévka, jejíž původ lze hledat ve Francii, nebo tvarohový koláč původem z Belgie."

Šéfkuchařka restaurace Dock House, Petra Sahajdáková, naznačuje, že díky tomu, že americká kuchyně má mnohostranný původ, zdomácněla v ní jídla ze všech světových koutů. „I neodmyslitelný americký sendvič je původně vynálezem Angličana, sira Sandwiche," podotkla Petra Sahajdáková.

Osmnáct let provozuje v Praze restauraci Američan Max Munson. O propojení americké a české kuchyně ví své. „O rozmanitosti americké kuchyně není pochyb.  Horší je to s její reputací. V Česku je totiž spojována s řetězci rychlého občerstvení. Ale i tady se blýská na lepší časy. Jsem přesvědčen, že stále více lidí si uvědomuje rozdíl mezi burgrem z fastfoodu a tím poctivým, s dobrým hovězím masem," říká Max Munson.

V rámci festivalu vydalo Americké centrum Velvyslanectví USA v Praze stručnou knihu amerických receptů, mezi nimiž jsou i ty, které doporučují či si oblíbili američtí prezidenti. „Například pečená rajčatovo-česneková omáčka na těstoviny či salátový dresink doporučuje prezident Barack Obama, v receptáři je i hamburgerová polévka Ronalda Reagana," podotkla Jana Sehnálková z Amerického centra.

Recepty na vybrané festivalové pokrmy

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

200g hovězí mleté maso, 5 g pepř, 15 g sůl, 50 g olej, 100 g základ BBQ, tekutý kouř, 50 g med, 5 g chilli, 5 g koriandr, 10 g česnek, hamburgerová bulka, 50 g ledový salát, 50 g rajče, 20 g červená cibule.

Mleté maso upravíme do tvaru hamburgeru (alespoň 1cm vysoké), osolíme, opepříme a dáme zprudka péct na gril. Po 4min hamburger obrátíme a opakujeme to samé po dobu 4min z druhé strany. Před dokončením maso potřeme BBQ omáčkou, necháme mírně připéct, poté potřeme ještě jednou a vložíme pod gril. Mezitím si připravíme hamburgerovou bulku, kterou lehce opečeme, dáme na ní nakrájený ledový salát a rajče. BBQ omáčka nám pod grilem krásně zkaramelizuje, a tím máme hamburger hotový. Doplníme pečenými cibulovými kroužky a můžeme podávat s hranolky, nebo pečeným bramborem.

Mexická polévka

150 g cibule, 50 g česnek, 50 g olej, 100 g nudličky do polévky,15 g fahitas koření, 8g chilli, 200 g sterilované fazole, 25 g paprika červená (koření), sůl, cukr, 1,5 l voda, ledový salát, chipsy´.

Orestujeme mrkev, cibulku, česnek, přidáme červenou papriku a zalijeme vodou. Necháme cca 15min provařit a nasypeme vlasové nudle, chilli a fahitas koření. Když jsou nudličky polovařené, přidáme sterilované fazole i s nálevem a necháme ještě 5 min vařit. Vše dochutíme solí, cukrem a chilli. Podáváme s ledovým salátem a pečenými chipsy.

Hot Brownie s čokoládou, vanilkovou zmrzlinou a ozdobený čerstvou mátou

500 g čokoláda na vaření, 250 g máslo, 650 g cukr, 8 ks vejce, 250 g hladká mouka, 50 g kakao, sůl, 1 ks prášek do pečiva, vanilková zmrzlina, máta.

Čokoládu rozehřejeme s máslem, zvlášť ušleháme vejce s cukrem a po ušlehání přidáme špetku soli. Přidáme kakao a povolené máslo s čokoládou, promícháme a na závěr přisypeme hladkou mouku a prášek do pečiva pečení. Než začneme směs dávat do vymazaného plechu, přihodíme ještě nahrubo nasekanou čokoládu. Pečeme v troubě na 180C -25min a pak na 165C -25min.Necháme zchladnout cca 4-5hodin a krájíme na malé kostky. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou ozdobené čerstvou mátou.

Jack Daniel´s burger přelitý omáčkou Jack Daniel´s s rozpuštěným sýrem Monterey Jack a křupavou slaninou podávaný

800g mleté hovězí maso (tuk max. 20 %), 8 plátků slaniny, 8 plátků sýra Cheddar´, ½ ledový salát, 2 ks rajčata, 2 ks nakládaná okurka, 1 ks červená cibule, 4 ks houska na hamburgery, Jack Daniel's omáčka, sůl.

Maso rozdělíme na 4 porce, dobře propracujeme, aby se důkladně propojilo. Vytvoříme hamburgery cca 12 cm v průměru a 1 cm vysoké. Ledový umytý salát nakrájíme na jemné nudličky, na jemná kolečka nakrájíme rajčata, okurky a cibuli. Hamburgery z obou stran osolíme a dáme na rozpálený gril (jejich pootočením o 45° vytvoříme viditelné mřížky grilování. Grilujeme, dokud se neobjeví rudá šťáva na povrchu. Následně hamburger otočíme a postup opakujeme na druhé straně. Mezitím si dokřupava opečeme slaninu. Housku na hamburger rozkrojíme a lehce z vnitřní strana opečeme. Na grilovaný hamburger položíme plátek sýra a necháme rozpéct. Na spodek housky položíme ledový salát, rajčata, okurky a cibuli. Na takto připravenou housku položíme hamburger, opečenou slaninu, přelijeme Jack Daniel's omáčkou, přiklopíme druhou půlkou housky a servírujeme s hranolkami.

Zelená rajčata smažená v sýrovém těstíčku s bylinkovou majonézou a toasty

200 g zelených rajčat, 1 vejce, 300 ml mléka, 200 g strouhanky, 100 g parmazánu, 30 g másla.

Zelená rajčata nakrájená na půl centimetrové plátky obalíme v mléce a rozšlehaných vejcích a ve směsi strouhanky, parmazánu, soli, pepře a rozpuštěného másla. Obalená rajčata smažíme v oleji dozlatova, podáváme s různě ochucenými majonézami.

Mozzarelové smažené prsty, obalené v hrubém obalu podávané s rajčatovou marinádou s čerstvými bylinkami

500 g mozzarella, 3 ks vejce, 350 g strouhanka, 150 g kukuřičné lupínky, 100 g hladká mouka, 6 g chilli, 200 ml mléko, sůl špetka, čerstvý koriandr.

Marináda

350 g drcená rajčata, 50 g česnek, 100 g cukr, 1 ks citrón, 50 g olivový olej, 5 g petrželka, 5 g pepř, 100 g protlak, 10 g koriandr.

Vše orestujeme na oleji až do vyvaření přebytečné tekutiny a necháme vychladnout , dochutíme solí, cukrem a citronem.

Mozzarelu nakrájíme na tenké proužky a obalíme v připraveném obalu. Nejdříve vymícháme vejce, hladkou mouku, sůl a koriandr v hladké těstíčko a strouhanku s kukuřičnými lupínky smícháme dohromady. Mozzarelu vložíme do těstíčka a hned po té do obalu a pořádně přimáčkneme, aby nám nic neopadávalo. Vše pak usmažíme na pánvičce s olejem. Podáváme s připravenou marinádou a ledovým salátem.

O jednom Američanovi ze Strašnic a jeho pražských výhrách

Podá vám ruku a vy cítíte, že ten pozdrav i stisk není jen společenský. Cítíte, že má rád život, má rád svoji práci. A má rád Česko. I když je to Američan.

Max Munson na Česko nedá dopustit. Před téměř dvaceti lety přijel s kamarádem do Prahy. Toulali se po všech možných uličkách. Hledali volné prostory pro své podnikání. Pořád nemohli nic najít. „A jednou jsme šli postranní uličkou poblíž Václaváku a koukáme, že na okně je přilepen papír s výzvou, že pronajmou prostory. Neskutečná náhoda, původně jsme tou uličkou nechtěli jít. Výhra. Jsme tu už osmnáct let," říká Max Munson o restauraci Jáma, kterou v centru Prahy, poblíž Václavského náměstí, provozuje nyní už sám.

„Původně jsme chtěli mít restauraci zaměřenou pro cizince, pro Američany. To víte, jezdit sem k vám nebylo jednoduché, bylo to zakázané ovoce. Tak jsme si mysleli, že otevřeme restauraci pro cizince. Brzy jsme ale vystřízlivěli a uvědomili si, že musíme dělat restauraci pro ty, kteří tady byli, jsou a budou. Tedy zejména pro Čechy. A hlavně pro všechny, jak podnikatele, tak studenty," říká o své restauraci Max a je cítit, jak je hrdý na svůj podnik. Myšlenka na českého klienta byla Maxova druhá výhra.

Max Munson přijel z Ameriky do Prahy před osmnácti lety. Od té doby Jámu neopustil.Cesta Maxe do Prahy v kostce zní asi takto: po vysoké škole odjel do Francie studovat francouzštinu, učil tam i angličtinu, pak pár měsíců cestoval po Evropě. Najednou se objevil v Praze. Jako turista. „Všude kolem vysoká i nízká kultura. Restaurace, bary, pivnice, hezký holky. Paříž devadesátých let. Všude bylo cítit nadšení." To bylo v létě roku 1992. Max se vrátil do Ameriky, ale už v září přiletěl s kamarádem zpátky do Prahy. „Zjišťovali jsme, zda se tady dá otevřít byznys. Pak jsme objevili onen lísteček v okně a najednou jsme měli svoji restauraci."

Půllitr piva tehdy za 13 korun a slib majitelce domu, že budou nabízet cenově dostupné obědy. K tomu se přidalo netradiční prostředí skoro venkovské hospody. A Max dbá i na usměvavou a vlídnou obsluhu. Pivo zdražilo, s těmi obědy to ale platí stále.

Za těch osmnáct let se Max vrhnul i do jiných gastronomických sfér. „Zkoušel jsem i další podniky, třeba kavárnu či australskou restauraci. Po pár měsících jsem ale skončil. Jáma ale zůstala. Mám z toho dobrý pocit. A musím říci, že jsem za ty roky neměl ani jednou touhu s tím vším seknout," ohlíží se zpět.

Možná za tím jeho nadšením z Jámy stojí i jedna žena. Jmenuje se Marcela. Když totiž měli s kamarádem za sebou rok života v restauraci, zrovna Max stál za barem a čistil sklo, tedy skleničky. „Najednou se ve dveřích objevila krásná holka. Sedla si za bar a objednala si whisky," usměje se Max. Co následovalo? Ta Marcela je jeho obchodní partnerka, asistentka. A k tomu ještě maličkost – je to jeho manželka, se kterou má dvě děti.  Výhra číslo tři.

Max Munson tráví v restauraci hodně času. Když zavře dveře restaurace, pak s rodinou, do které patří i dva psi, vyrážejí do Českého Švýcarska, do jižních Čech. Když není moc času, pak se toulají kolem Prahy, nejraději zajedou do Průhonic. A v samotné Praze? „Stromovka, park Hostivař, areál Gutovka. Bydlíme ve Strašnicích, všude to je kousek," dodává Max, u něhož byste Američana v řeči hledali jen stěží. Je tam sice onen americký nádech, leč češtinu ovládá bravurně.

"Američané nemají dar učit se cizím jazykům, čeština je navíc těžká. Musel jsem proto mluvit, mluvit a zase mluvit. To je nejlepší škola. A pracovala u mě paní Zdeňka, to bylo někde v roce 1999. Mluvila tak rychle, že jsem nikdy nikoho tak rychle mluvit neslyšel. A po roce jsem zjistil, že ji rozumím. To byla výhra," dodává Max Munson. V rámci součtu výher Maxova čtvrtá.

Těch výher tedy nakonec v Maxově pražské anabázi je více…

Autor: Jiří Macek

4.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Potravinářství - Potravinářství Potravinářský dělník 15 000 Kč

Obsluha strojů na zpracování a konzervování masa a ryb pracovník expedice - expedient. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: hledáme kolegu na pozici expedient masa., OC, požadujeme:, - zdravotní průkaz, - čistý trestní rejstřík, - praxi na podobné pozici alespoň 1 rok, - praxe s balicími stroji, - fyzická zdatnost - práce vhodná spíše pro muže, nabízíme:, - odpovídající fin. ohodnocení, - závodní stravování, - možnost ubytování, - nástup dle dohody, Mzda:15 000,- až 25 000,- Kč, Kontakt:Kunclová, tel.: 318 401 121 - nechodit na provozovnu bez předchozí telefonické domluvy, Místo výkonu práce:Masokombinát Příbram a.s.provozovna PB, Jinecká č.p. 315, Příbram I. Pracoviště: Masokombinát příbram a.s.provozovna pb, Jinecká, č.p. 315, 261 01 Příbram 1. Informace: Kunclová, +420 318 401 121.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři dalšího vzdělávání 250 Kč

Lektoři a učitelé jazyků na ostatních školách Lektor/ka anglického jazyka. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 250 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: lektor/ka anglického jazyka, Zkrácený pracovní úvazek., Výuka bude probíhat ve středu v časech 8:00-10:00, 10:00-12:00 a 12:15-14:15 pro tři skupiny od začátečníků po mírně pokročilé., Požadujeme:, zkušenosti s výukou a certifikát nebo jazykovou zoušku úrovně minimálně C1., Nástup od červen 2018 až listopad 2018. Mzda 250--Kč/60 minut výuky, Kontakt: Svobodová Alena Bc., tel.: 604 500 052, e-mail: hr@vzdelavanimetis.eu, V případě zájmu zašlete životopis na hr@vzdelavananimetis.eu, do předmětu e-mailu uveďte "Výuka AJ - Sedlčany"., Místo výkonu práce:Ing. et Bc. Lenka Štichauerová, provoz Sedlčany, Havlíčkova č.p. 514,, Sedlčan. Pracoviště: Ing. et bc. lenka štichauerová, provoz sedlčany, Havlíčkova, č.p. 514, 264 01 Sedlčany. Informace: Alena Svobodová, +420 604 500 052.

Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obraběči kovu. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: obraběči kovu, Požadujeme znalosti výkresové dokumentace, řidičské oprávnění - výhodou - skupina C, vysokozdvižné vozíky, pracovní plošiny, zkoušky svařování - výhodou - CO2, výhodou - vazačské, jeřábnické zkoušky, znalost práce na fréze, soustruhu, ohraňovacím lisu, Zaměstnanecké výhody: příspěvky na oběd, Nástup možný ihned. Mzda: od 22 000,- do 35 000,- Kč, práce přesčas s bonifikací 25/50/100%, Kontakt: Kovařík Jakub Ing., tel.: 604 847 608, e-mail: kovarik.jakub@technoing.cz, Tel. fyz. pracoviště: 318 533 981, Místo výkonu práce: KK T E CH N O I N G spol. s r.o. provozovna Dobříš, Rosovická č.p. 1896, Dobříš. Pracoviště: Kk t e ch n o i n g spol. s r.o. provozovna dobříš, Rosovická, č.p. 1896, 263 01 Dobříš. Informace: Jakub Kovařík, +420 604 847 608.

Výroba - Výroba Montážní dělník 18 810 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů Operátor/operátorka výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18810 kč, mzda max. 29895 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pozice: operátor/ka výroby kabelové konfekce, mzda úměrně výkonu až 142 Kč na hodinu,, průměrná mzda na této pozici kolem 115 Kč, stravenky 100 Kč denně, čtvrtletní bonusy za docházku,, penzijní připojištění, sick days, firemní akce. , Možnost přesčasů pro ty, kteří si chtějí přivydělat a zkráceného úvazku pro matky s malými dětmi. Preferujeme práci na ranní směně, odpolední vyjímečně., Při směnách svoz z Příbrami., Smlouva na dobu neurčitou., Zkrácený úvazek možný., Pozice vhodná i pro absolventy s dobrým zrakem a manuální zručností. Všechny ZAUČÍME., Kontakt: Bromová Markéta, tel.: 318 665 016, e-mail: personalni@kemmler-electronic.com, Místo výkonu práce:KEMMLER Electronic s.r.o., Cvokařská 123, Rožmitál pod Třemšínem. Pracoviště: Kemmler electronic, s.r.o., Cvokařská, č.p. 123, 262 42 Rožmitál pod Třemšínem. Informace: Jana Wallenfelsová, +420 318 665 016,318 666 526.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 24. dubna 2018

Dopadení nizozemských agresorů a přes dvě promile po dvou pivech: videa dne

Vystaveno je 250 vydání Babičky Boženy Němcové, nejvydávanější české knihy.

Dvě výstavy začnou v Galerii Františka Drtikola

V příbramské nemocnici zazní gospelový koncert

Příbram – Příbramská Oblastní nemocnice opět připravuje tradiční jarní gospelový koncert. Do Příbrami ve středu 16. května od 17 hodin přijede pražský sbor Maranatha Gospel Choir. Patří mezi největší a neuznávanější české smíšené pěvecké sbory, v jehož repertoáru je především současný gospel, ale i RnB, soul nebo tzv. populární hudbu. Sbor čítá více než 50 zpěváků (do Příbrami jich přijede kolem 40) a na pódiu jej doprovází živá kapela.

Cykloboxy slouží cyklistům zdarma

Příbram – S jarním počasím začala i cyklistická sezóna. Na autobusovém nádraží začalo fungovat šestnáct nových uzamykatelných boxů na kola. Osm jich je pod vlakovým a osm pod autobusovým nádražím. Do každého se vejdou až dvě dospělá jízdní kola, která ochrání kola nejen před zloději, ale i před nepřízní počasí a hodí se také pro uložení kočárků, koloběžek nebo in-line bruslí.

Padlé i hrdiny z obou světových válek připomíná nová kniha

Příbram – Právě vyšla dlouho očekávaná publikace Josefa Velfla a Václava Trantiny Pomníky a památníky světových válek na Příbramsku, která mapuje pomníky, památníky a pamětní desky padlých obyvatel Příbramska za obou světových válek. Oba autoři na knize pracovali dlouhých sedmnáct let.

Obrazem: Muzikanti si připomněli narozeniny Karla Kryla

Žežice – Páteční večer na K-farmě v Žežicích patřil písničkám Karla Kryla. Ten by se v letošním roce dožil 74 let.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT