Hrneček, kterého se dotýkaly ruce prvního prezidenta, přitom muzeum neukáže jen tak někde ve vitríně za bytelným sklem. Návštěvníci si ho budou moci prohlédnout ze všech stran. Skutečně. Připraven je 3D model, s nímž zájemci mohou zacházet v duchu 21. století: moderně a interaktivně. Díky nafotografování šálku i podšálku ze všech stran a využití špičkového prostorového skeneru se podařilo vytvořit počítačový model, který si lze detailně prohlížet ze všech úhlů (nebo se třeba zaměřit na konkrétní detail) právě tak, jako kdyby člověk držel v ruce skutečný originál.

Ten je součástí kompletního jídelního servisu, který ve dvacátých letech dvacátého století vyrobila pro prezidentovo stolování porcelánka v Březové na Karlovarsku. Nyní je součástí sbírek Pražského hradu. „Rád bych poděkoval řediteli Správy Pražského hradu Ivo Velíškovi za to, že nám byl šálek pro nasnímání pomocí 3D skeneru zapůjčen,“ připomněl ve čtvrtek středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). Připomněl tím, že muzeum v Lánech spadá pod Muzeum T. G. M. v Rakovníku, které je příspěvkovou organizací kraje.

Jeho dalšími pobočkami jsou rovněž v Lánech objekt představující historii Českého červeného kříže a osobnost prezidentovy dcery Alice, Muzeum Nové Strašecí přibližující keltskou minulost, Památník Joachima Barranda ve Skryjích zaměřený na trilobity a odkaz významného paleontologa věnujícího se jejich zkoumání, dále pak Pamětní síň Jaroslava Fraňka Nezabudice a Vlastivědné muzeum Jesenice.

Nový tomograf v Mladé Boleslavi.
Nový tomograf v Mladé Boleslavi ocení lékaři i pacienti