VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Při nákupu zmrzliny se vyplatí koukat i kolem

Střední Čechy – Co dokáže lépe než zmrzlina osvěžit člověka, který v nynějších horkých dnech nemá možnost hupsnout do vody, aby se zchladil? Nu – snad jedině dvě zmrzliny… Prodejci mohou potvrdit, že zájem zákazníků stoupá. Vyplatí se ovšem vybírat očima. A obhlédnout nejen zboží, ale i prostředí, ve kterém je nabízeno.

7.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Deník/ Michal Fanta

Vadilo i lupení

Pokutou skončila kontrola hygieniků z územního pracoviště v Benešově ve stánku na odpočívce u dálnice D1. Musela tam být nařízena sanitace, shrnul zjištění vedoucí k důkladnému úklidu provozovny ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání středočeské hygienické stanice Michal Novotný.

O tom, že provozovatel dal rychle vše do pořádku, se hygienici přesvědčili při opakované návštěvě – prvotní zjištění nicméně nebyla příznivá. Podle záznamu o kontrole hygieniky překvapila nejen zašlá špína na podlaze, ale také nečistoty na výrobníku zmrzliny, chladicím zařízení i pracovních plochách. „Nezabezpečeným střešním okénkem padaly do stánku suché květy a listy z okolních stromů a umyvadlo na mytí rukou bylo zaskládáno různými krabičkami tak, že nebylo možné si ruce mýt,“ žaluje dále zápis o zjištěných nedostatcích. Současně může posloužit i jako rada jiným provozovatelům: ano; i takové souvislosti je třeba ohlídat!

O tom, že nešlo o problém ojedinělý – a ani typický jen pro letní parna – svědčí zpráva o činnosti odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice za první pololetí. Mezi opatřeními nařizovanými po kontrolách figurují i pozastavení výroby zmrzliny. Už na jaře byl po návštěvě hygieniků okamžitě ukončen prodej za studena připravené točené zmrzliny v sídlištní prodejně v Sedlčanech zaměřené na nabídku zcela odlišného sortimentu, která prodej chlazené pochoutky zavedla bez předchozího nahlášení. A také bez toho, že by bylo připraveno zázemí. Hygienici tak shledali nejen to, že chybějí informace o obsahu alergenů, ale zaznamenali i vážnější nedostatky: chyběla přípravna zmrzliny a směsi pro její výrobu byly skladovány společně s jinými věcmi: s krmivem pro zvířata, a dokonce s drogistickým zbožím či hrnkovými květinami.

Z loňského roku si pak hygienici ještě vzpomenou na kontrolu z počátku srpna ve stánku poblíž slapské přehrady. I tam chyběla přípravna zmrzliny – a navíc prostory nevyhovovaly ani prodeji nabízeného občerstvení: jeden malý dvojdřez měl posloužit nejen při přípravě zmrzliny, ale také k mytí potravin včetně brambor pro nabídku teplých jídel, k mytí nádobí i rukou zaměstnanců. Navíc byly pracovní plochy doslova zarovnány vybavením, pracovními pomůckami i nádobím. V tomto případě nestačilo jindy obvyklé důkladné gruntování. Provozovatel musel změnit nabídku stánku – a přípravu zmrzliny přesunul do nedaleké provozovny, jíž vhodné vybavení nechybí.

Problém vidí i laik

Ne vždy ovšem problém odhalí jen školení hygienici. Deník zaznamenal pohoršení zákaznice Petry, jež z fronty před zmrzlinovým strojem v prodejně s vývěsním štítem slibujícím kvalitu odešla kvůli počínání brigádníka. „Měnil pytel v koši, odpadky si ještě porovnal, než je odnesl – a pak tou samou rukou vzal kornout a začal točit zmrzlinu. Brr,“ otřásá se zákaznice, jež nedokáže pochopit, že kupující stojící před ní si takový kornout vzala, i když také sledovala, co se odehrává.

Varující příklady jsou naštěstí spíš ojedinělé, plyne ze slov ředitele hygienické stanice v Praze Jana Jarolímka. I v metropoli se nyní kontroloři na zmrzlináře zaměřují – a letošní sezona potvrzuje loňské zkušenosti, že ve většině případů jsou při přípravě zmrzliny a jejím podávání hygienické předpisy dodržovány. Černé ovce však existují. „Chyby se objevily v požadavcích ohledně hygieny provozu a obecných požadavcích na prostory pro manipulaci. Jednou provozovatel neměl zpracovány postupy založené na zásadách bezpečného zacházení s potravinami v provozovně,“ potvrzuje Jarolímek, že se najdou důvody k nápravným opatřením i udělení sankcí.

Sama si zmrzlinu podle zkušeností hygieniků vyrábí zhruba desetina provozoven. Zbývajících 90 procent prodává zmrzlinu nakoupenou jinde. Hojně rozšířena je nabídka točené zmrzliny vyráběné z práškových směsí studenou cestou.

Autor: Milan Holakovský

7.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 25 000 Kč Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Vedoucí směny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: vedoucí směny, OC, Požadavky:, pracovitost, spolehlivost, komunikativnost, technickou zdatnost, organizační schopnosti, praxi na obdobné pozici výhodou, zkušenosti s vedením lidí, průkaz na obsluhu VZV, zkušenost se seřizováním robotů, orientace ve výkresové dokumentaci výhodou, svářečský průkaz výhodou, Zaměstnanecké výhody:, dobré platové podmínky, 5 týdnů dovolené, 13. plat, výkonnostní prémie, příspěvek na stravování, smlouvu na dobu neurčitou, Nástup od 15.10.2018. Mzda: 25 000,- až 27 000,- Kč, Kontakt:Novotná Zuzana, tel.: 724 900 914, e-mail: zuzana.novotna83@gmail.com, i osobně, Místo výkonu práce:DUVE ČR, s.r.o., Dělostřelecká č.p. 368, Příbram I. Pracoviště: Duve čr, s.r.o., Dělostřelecká, č.p. 368, 261 01 Příbram 1. Informace: Zuzana Novotná, +420 724 900 914. Obchod - Obchod Vedoucí prodejny, provozu 19 500 Kč Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Vedoucí prodejny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme vedoucí/vedoucího do prodejny hraček a papírenského zboží. Nabízíme práci v příjemném prostředí,prémie dle tržeb prodejny,stravenky a další bonusy.Požadujeme znalost práce na PC,příjemné vystupování, ochotu učit se novým věcem. Zkušenost s vedením prodejny vítána. Životopis zašlete na mail: jelinkova@wiky.cz, uchazeči budou pozváni k pracovnímu pohovoru. Pracoviště se zřizuje.. Pracoviště: Wiky spol.s r.o. příbram, Brodská, č.p. 601, 261 01 Příbram 1. Informace: Michaela Jelínková, +420 724 649 518. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - PŘÍBRAM. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Kauflandu ve městě PŘÍBRAM. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na alehka@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště příbram, Husova, č.p. 622, 261 01 Příbram 1. Informace: Adéla Lehká, +420 416 856 107. Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování Obsluha strojů na balení, plnění a etiketování. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pozice: obsluha strojů na balení, plnění a etiketování, OC, Jedná se o krátkodobé zaměstnání., Jedná se o práci v chladném prostředí, převážně ve stoje, fyzicky náročná práce., Nástup: od 3.11.2018 do 31.1.2019. Mzda: 13 500,- Kč, Kontakt: Kupec Ivan, tel.: 602 225 361, i osobně - Kňovická 1249, Sedlčany (pátek 9:00 - 11:00 hod.), Místo výkonu práce: A-Z power CZ s.r.o. provozovna Sedlčany, Kňovická č.p. 1249, 264 01 Sedlčany. Pracoviště: A-z power cz s.r.o. provozovna sedlčany, Kňovická, č.p. 1249, 264 01 Sedlčany. Informace: Ivan Kupec, +420 602 225 361.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kouč Josef Csaplár.
24

Csaplár po debaklu s Jabloncem: Hlavy by padat neměly

Záložník 1. FK Příbram Filip Hlúpik.
24

Hlúpik: Kdybych dal gól, zápas se mohl vyvíjet jinak

Za zvířátky se lze vydat i po sezoně

Střední Čechy - Vyrazit s dětmi za zvířátky bývá pro rodinné výlety sázkou na jistotu. Pomoci při rozhodování, kam se vydat, může brožura nově připravená Středočeskou centrálou cestovního ruchu, jejíž název hovoří jednoznačně: Za zvířátky do středních Čech. 

Co měl Masaryk společného s archeology?

Střední Čechy - Zájem o poznávání dávné i ještě dávnější minulosti prostřednictvím artefaktů, které odborníci nejen vykopou ze země, ale díky zmapování všech okolností nálezu dokážou vyčíst hotové příběhy, povzbudily v sobotu programy k Mezinárodnímu dni archeologie. Rozmanité aktivity nabídla desítka míst po celých středních Čechách.

Požár dodávky s nábytkem hasiči krotili 40 minut

Milín /FOTOGALERIE/ – Že je třináctka nešťastné číslo, věří pouze pověrčiví lidé – nicméně sobotní 13. hodina byla skutečně smolnou pro dodávku projíždějící Příbramskem nedaleko Milína. Na strakonické silnici I/4, přímo u autobusové zastávky Rtišovice, toto auto shořelo. Zachránit se je nepodařilo, přestože do boje s ohněm vyrazili nejen profesionální hasiči z Příbrami, ale na pomoc jim vyjeli také příslušníci dobrovolných sborů obcí Bohostice a Vrančice.

Příbram dostala od Jablonce kanára

Příbram /FOTOGALERIE/ – Ve dvanáctém kole FORTUNA:LIGY přivítali fotbalisté 1. FK Příbram na domácím hřišti Jablonec. Utkání se stalo jasnou záležitostí hostů, kteří i díky hattricku Michala Trávníka zvítězili vysoko 0:6.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT