„Na odeslání dosud ve středočeských domácnostech čeká 82 tisíc formulářů,“ upozornila mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová na tiskopisy, které lidem předali sčítací komisaři – a dosud se nevrátily vyplněné.

V on-line podobě je sčítání možné poměrně rychle vyřídit na internetové adrese scitani.cz – klidně i přes webový prohlížeč v mobilu; existuje ale i mobilní aplikace. Papírový formulář lze ve speciální obálce vhodit do kterékoli poštovní schránky. Komu by tento formulář nebo obálka chyběly, může si je vyzvednout na vybraných poštách (takových je ve Středočeském kraji 103) nebo na pražské adrese středočeské právy ČSÚ; sídlí ve Strašnicích kousek od stanice metra Skalka.

Testování dětí na covid. Ilustrační foto.
S hledáním partnera pro PCR testování poradí školám kraj

I když využít on-line metodu se jeví nejsnazší, Středočeši projevili zájem i o papírové formuláře. Sčítací komisaři jich v kraji roznesli 111 tisíc, když je lidem předávali při návštěvách před jejich domy, a dalších 13 tisíc si obyvatelé kraje sami vyzvedli při návštěvě kontaktních míst (především na poštách). „Sebraných listinných formulářů je aktuálně 42 tisíc, tedy 34 procenta z distribuovaných. Neodeslané formuláře tak u sebe má dosud 82 tisíc domácností,“ upozornila Voldánová. Připouští však, že ne všechny předané formuláře se také musí vrátit zpět: i lidem, kteří převzali papírový dotazník, zůstává otevřena možnost vyplnit on-line formulář.

Přepočty již odevzdaných formulářů na sto bytů ukazují, s jakou vervou se obyvatelé jednotlivých lokalit do sčítání zapojují. Mezi malými obcemi jsou podle Voldánové nejaktivnější Semice, Předměřice nad Jizerou a Doubravčice. „U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Mirošovice, Libeř a Nová Ves. V kategorii, kterou představují obce s více než třemi tisíci byty, vynikají ve sčítání Neratovice, Kralupy nad Vltavou a Brandýs nad Labem-Stará Boleslav,“ upozornila mluvčí.

Jestliže se na opačné straně žebříčku ocitly Švihov, Bludov a Hradiště, nemusí to ještě nic vypovídat o místních. „Obce se zaměřením na turistický ruch, s významným podílem krátkodobě pronajímaných bytů či chatové oblasti mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů na 100 bytů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů,“ vysvětlila Voldánová. Celkově se Středočeši svou aktivitou řadí na přední příčky v celorepublikovém srovnání – společně s Pražany a obyvateli Jihomoravského kraje.

Dosud „nejaktivnější“ obce ve Sčítání 2021
- Kategorie do 500 bytů: Semice (Nymbursko), Předměřice nad Jizerou (Mladoboleslavsko), Doubravčice (Kolínsko), Káraný (Praha-východ), Líšnice (Praha-západ)
- Kategorie 501 až 3000 bytů: Mirošovice (Praha-východ), Libeř (Praha-západ), Nová Ves (Praha-východ), Zdiby (Praha-východ), Velká Dobrá (Kladensko)
- Kategorie nad 3000 bytů: Neratovice (Mělnicko), Kralupy nad Vltavou (Mělnicko), Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (Praha-východ), Kolín (Kolínsko), Králův Dvůr (Berounsko)