Někde už nejde o doporučení, ale o povinnost. Už v minulém týdnu stanovily toto pravidlo oblastní nemocnice v Mladé Boleslavi a Příbrami, postupně přibývají další. Třeba hořovická nemocnice vyhlásila povinnost ochrany dýchacích cest od úterý 19. července. Současně stanovila, že v jednom okamžiku může být na návštěvě hospitalizovaného pacienta jen jedna osoba. Deník také zaznamenal, že někde se během pátku objevily přímo ve vchodech stojany s dezinfekcí na ruce doplněné upozorněním, že povinnost je použít má každý, kdo vstoupí dovnitř; včetně zaměstnanců.

Rizika spojená s nákazou echinokokózou představili v pátek odborníci v Institutu klinické a experimentální medicíny.
FOTO: Místo tasemnice v játrech začne leckterý doktor nesprávně léčit nádor

Je tak možné očekávat, že pravidla budou přitvrzovat. Změny mohou stanovit ředitelé jednotlivých zařízení. Před návštěvou je tudíž dobré nahlédnout na jejich webové stránky, zda tam nejsou informace o novinkách.

Ve středních Čechách stejně jako celorepublikově se počet lidí s prokázanou nákazou koronavirem zvyšuje – a v souvislosti s tím přibývá i covidových pacientů v nemocnicích. V pátek jich bylo 70 – zhruba dvojnásobný počet oproti stavu před 14 dny – přičemž čtyři z nich leželi na jednotkách intenzivní péče, informoval Josef Holek z krajského úřadu. Připomněl, že nemocnice zatím situaci zvládají – nicméně je třeba počítat s tím, že v případě dalšího zhoršování situace by mohlo opět dojít k omezování rozsahu neakutní péče včetně odkládání plánovaných operací.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) radí používat respirátory nejen návštěvám, ale i pacientům. „I přesto, že v současnosti není jejich nošení striktně nařízeno, apeluji na zodpovědnost každého z nás. Pokud se necítíte dobře a pozorujete na sobě příznaky respiračních onemocnění, není nic jednoduššího než si respirátor nasadit a chránit tak své okolí,“ připomněl. Upozorňuje, že odpovědnou ohleduplností lze přispět k omezení šíření koronaviru: „Nikdo z nás si nepřeje, abychom zase došli do stavu, kdy by bylo nutné omezit či úplně zakázat návštěvy v těchto zařízeních a izolovat tak naše blízké.“