Třídenní sázení stromů ve strmém svahu ohroženém erozí s pozvánkou pro širokou veřejnost tam ve spolupráci lesní správou v Jílovišti zorganizoval místní spolek Na jedné vlně. „Smrky zde vystřídá směs dubů a javorů, které do zdejší krajiny historicky patří,“ připomněl jménem organizátorů konzultant Right Communications Martin Lánský.

Místo akce u ulice K Cihelně na východním okraji obce skutečně přilákalo davy. Protože se již předem registrovalo sedm stovek dobrovolníků, organizátoři v pátek, ještě před zahájením akce, konstatovali, že kapacita je již zcela vyčerpána – a další ruce ochotné pomoci budou vítány na jaře při příštím sázení. „Zájemci, kteří by se chtěli zapojit, mohou organizátory již nyní kontaktovat na e-mailové adrese lesprovsenory@gmail.com,“ připomněl Lánský. Práce bude dostatek i v příštím roce. To se má osazovat lokalita na vrcholu kopce, v okolí televizního vysílače, kde nyní pokračují těžební práce na dohled od dálnice spojující Příbramsko s Prahou.

Nový les pro Všenory / Přijďte sázet i Vy!Zdroj: facebook: Nový les pro Všenory / Přijďte sázet i Vy!

Jako dobrovolníci chtějící pomoci při nynějším sázení se přihlásili nejen obyvatelé přilehlých obcí. „Zapojí se například skautské oddíly z celého okresu Praha-západ – a pomoc avizovaly také firemní dobrovolnické týmy; například ze společností ČEZ a Merck,“ sdělil Deníku Lánský. S tím, že stranou však nezůstanou ani školní děti i předškoláci: jak ze čtyř základních škol z okolí, tak i z několika školek. Naučí se, jak správně sázet stromy, dozví se více o příčinách kůrovcové kalamity a možnostech jejího řešení,“ zmínil Lánský, že v pondělí nepůjde jen o to zapojit se do práce, ale také získat nové poznatky.

Cenu Františka Hrubína 2019 získal Vladimír Křivánek.
Středočeskou knihou roku je Křivánkova sbírka čtyřverší

Ilustrační foto
Autobusy odjíždějící ze Zličína se po čtvrtroce vrátí na původní stanoviště