Volba to není překvapivá. Vodný stojící v čele správního odboru (ve struktuře krajské hygieny začleněného do právního a kontrolního odboru) už v minulosti v zastoupení Rážové podepisoval dokumenty. Nyní je oficiálně pověřen zastupováním ředitelky. V této pozici reprezentuje hygienickou stanici i na jednání krajských orgánů – třeba Bezpečnostní rady Středočeského kraje či krajského krizového štábu. O jejich činnosti budeme v příštích dnech zřejmě slýchat poměrně často – a s ohledem na fakt, že se na úrovni nejvyšší míry důležitosti řeší opatření v rámci boje proti koronaviru, v ní má zástupce hygienické stanice velmi významné slovo.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Rozdílná kvalifikace

Rážová je nyní pověřena výkonem funkce hlavní hygieničky, když ve čtvrtek nahradila po jednomyslném hlasování vlády odvolanou Evu Gottwaldovou. Zkušenosti s řídicí prací na celostátní úrovni už má z dřívějšího působení. V minulosti bývala ve vedení odboru ochrany a podpory veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví a zástupkyní hlavního hygienika i vrchní ředitelkou pro ochranu veřejného zdraví a řízení hygienické služby.

Dříve působila také na postu náměstkyně ředitele Státního zdravotního ústavu. I proto lze ze strany odborné veřejnosti zaslechnout pochvalné ohlasy v souvislosti s tím, že může nabídnout nejenom svoji odbornost, ale i dobou orientaci v problematice a v prostředí. Ze středočeského pohledu jsou zajímavé rovněž počátky kariéry Rážové – na Okresní hygienické stanici v Nymburce.

Ilustrační foto.
Respirátory od ministerstva se v kraji čekají v pondělí

O pozici hlavní hygieničky se Rážová ucházela už v roce 2016, avšak svoji kandidaturu posléze stáhla; funkci tehdy získala právě Gottwaldová. Kolem jejího setrvání na tomto postu se rozhořely debaty v únoru, kdy poslanci probírali lékařské vzdělání jako podmínku pro práci hlavního hygienika. Gottwaldová reagovala vyjádřením hovořícím o přežitku; lékařský titul podle ní není podmínkou, jestliže činnost hlavního hygienika je spojena spíše s úřednickou prací. Sama má z Masarykovy univerzity v Brně vzdělání v oblasti výživy člověka.

Rážová naopak vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou Univerzity Karlovy a získala atestace z hygieny a epidemiologie a z epidemiologie a veřejného zdravotnictví. Dále absolvovala doktorský program v oboru hygieny na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany – a v oboru se ještě vzdělávala v rámci studijního programu Stanfordovy univerzity v USA.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) však na tiskové konferenci v souvislosti s odchodem Gottwaldové nehovořil o souvislostech týkajících se vzdělání. „Nezvládala svoji práci a svoji pozici,“ uvedl premiér.

Ilustrační foto.
Autobusů začne jezdit míň. Kvůli koronaviru

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník