Ty totiž byly společně s 15 pracovišti v Praze a dalšími 43 v ostatních krajích po celé republice vybrány k tomu, aby pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zajistily speciální vyšetření, které by mohlo pomoci zachraňovat životy. Může totiž přispět k odhalení zatím nerozpoznaného nádoru prostaty, jehož včasné odhalení zvyšuje šance na úspěšnou léčbu. Na preventivní vyšetření nabízí VZP příspěvek až 2100 Kč. Je to ovšem jenom na rok – a ne pro každého.

Zhoubný nádor prostaty je u mužů v tuzemsku vůbec nejčastějším typem rakoviny, připomněl Oldřich Tichý z centrály největší české zdravotní pojišťovny. S dodatkem, že ze všech onkologických onemocnění představuje pro mužskou část populace třetí nejčastější příčinu úmrtí. Alespoň k jistému zlepšení tohoto neutěšeného stavu by mohla přispět čerstvě spuštěná kampaň zaměřená na odhalování „zanedbaných“ nádorů prostaty. VZP vyčlenila bezmála pět milionů korun na specializované preventivní vyšetření. Tato částka by mohla prospět 2300 mužů z rizikové skupiny.

„Příspěvek mohou využít klienti VZP, kterým už bylo 50 let, ale ještě neoslavili 66. narozeniny,“ upřesnil Tichý s vysvětlením, že stanovené věkové rozpětí vyplývá z dohody s Českou urologickou společností. Doplnil, že podmínkou pro uplatnění nároku na benefit je dále doporučení jednoho ze 64 vybraných lékařů-urologů. I jejich volba vychází z doporučení odborné lékařské společnosti.

Do nové etapy v úterý pokročily plány na spolupráci v oblasti turistického ruchu mezi Středočeským krajem a hlavním městem Prahou.
Podepsáno: Praha a její okolí nejsou v turismu konkurenty, ale partnery

Pánové, kteří se rozhodnou nabídky využít, ovšem nejprve musí sami sáhnout do vlastní peněženky. Speciální preventivní prohlídku v rozšířeném rozsahu (zahrnující mimo jiné cílené laboratorní vyšetření moči, rozbor krve na zjištění PSA neboli prostatického specifického antigenu, ultrazvuková vyšetření a další výkony) prý totiž aktuální zákonná úprava neumožňuje proplácet z veřejného zdravotního pojištění přímo. Proto se platí v ordinaci – a s potvrzením lékaře se pak má klient dostavit na pobočku pojišťovny. Ta mu následně zašle peníze na účet, pokud vyhoví všem formálním náležitostem.

„Částka 2100 korun by měla pokrýt celé náklady na vyšetření – klienta by tak ve výsledku nemělo stát ani korunu,“ konstatoval Tichý. Upozornil současně, že nabídka platí do vyčerpání vyčleněné sumy (ta by měla vystačit pro zmiňovaných 2300 mužů z celé republiky) – nejpozději však do konce listopadu příštího roku.

„Přijde mi to jako kotlíkové dotace – taky jen pro někoho a ve stylu kdo dřív přijde, ten dřív mele,“ řekl Deníku František ve středním věku, který by nabídky docela rád využil. A ví, proč: tohle onemocnění v rodině vyskytlo. Do stanoveného věkového rozpětí mu však dva roky chybí (přičemž z webu Protonového centra Praha si odnesl poznatek, že pro důkladné vyšetření by byl důvod už po čtyřicítce). Tichého odpověď mu však dává naději. Preventivní program by totiž mohl mít pokračování. O tom, zda bude projekt pokračovat (a případně v jakém rozsahu), bude rozhodnuto mimo jiné i na základě zkušeností získaných v etapě, která právě startuje.

Středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová (ANO 2011) dnes slavnostně předala dětem ocenění v rámci soutěže Hejtmanův pohár, ve které spolu zápolí jednotlivé školy a jejich žáci ve zdolávání dráhy sportovních dovedností.
Hejtmanův pohár přiměl ve středních Čechách k pohybu skoro pět tisíc školáků

Rakovina prostaty, která dlouhodobě nebolí, a tak často bývá odhalena pozdě, je strašákem nejen kvůli riziku úmrtí; může také zásadně ovlivnit kvalitu života. Dědičnost zřejmě hraje významnou roli – za velmi důležité faktory však bývají označovány také strava a životní styl (a to včetně doporučení k častému provozování sexuálních aktivit). Na talíři by muži měli dávat přednost zelenině, zejména brokolici, rajčatům nebo celeru, ale i špenátu a luštěninám; naopak vyhýbat by se měli tomu, co pánům zpravidla chutná: kalorickým bombám včetně tučných a silně kořeněných pokrmů, červenému masu – a vůbec pochoutkám všeobecně považovaným za „nezdravé“.

K onemocnění lze získat řadu informací prostřednictvím internetu – a k tématu se tam vyjadřují i velmi zasvěcená ústa. Za pozornost například stojí rady odborníků ve formě videí na portálu Rakovinaprostaty.org.

Ilustrační foto.
Přezutím chráníte život svůj i ostatních, radí policie