Půl druhého roku však už má „odsezeno“; započítá se mu pobyt ve vazbě v letech 2012 a 2013. Naopak mu hrozí, že se pobyt ve výkonu trestu by se mu mohl o dva a půl roku prodloužit. Neuhradil totiž 10milionový peněžitý trest, který mu v červnu vyměřil pravomocný verdikt Vrchního soudu v Praze. „Já na to nemám,“ řekl v pondělí novinářům.

Rath, který od počátku trvá na své nevině s tím, že žádné úplatky za přidělování zakázek nepožadoval ani nedostával a jeho jediný vliv se projevil v tom, že zcela veřejným a transparentním úsilím dosáhl významného snížení ceny zakázky, dlouhodobě prohlašuje, že je obětí politického procesu, který soudy pracující na objednávku zmanipulovaly, přičemž podléhaly tlaku politiků a médií. O tom, že to takto chodí, byl ostatně přesvědčen už v roce 2010; dva roky před svým zadržením v roce 2012, kdy byl zatčen se sedmi miliony korun v krabici od vína, načež policie o podrobnostech kauzy informovala s mimořádnou důkladností. Dva roky předtím, v roce 2010, kdy byl hejtmanem a poslancem, vydal kontroverzní knihu nazvanou Významní čeští pravicoví politici, v níž jako člověk, který (podle jeho vlastních slov) nepodléhá záchvatům ješitnosti, neb on je ješitný setrvale, psal i osobě. Mimo jiné tehdy zmínil, že už dříve byl varován, že jako nepohodlný oponent by mohl být zlikvidován: buď prostřednictvím policie, nebo jinak. Třeba tak, že bude pasován do role veřejného nepřítele.

Gepardice Mzuri byla jednou z hlavních atrakcí oslav 20 let od založení chlebské zoo.
Uhynula gepardice Mzuri, symbol chlebské zoo

V souvislosti se zcela jinou kauzou, která se ho osobně blíže nedotýkala, tehdy mimo jiné napsal: „Nemám rád hysterické vlny, co se zvednou ve spravedlivém hněvu vždy v okamžiku, kdy má někdo něco spáchat. Ono se většinou po čase ukáže, že to bylo úplně jinak, ale dotyčný už je semlet a odstraněn…“ Přesně jako taková oběť se prezentuje v souvislosti s vlastní kauzou: podle něj jde o to zlikvidovat ho nejen jako politika, ale i lidsky. Usilovat o prokázání, že se nedopustil ničeho protizákonného, hodlá i nadále.

V souvislosti se změnou, kterou přinese nástup do vězení, Rath uvedl, že ho v hostivické ordinaci praktika nahradí výpomoc dvou jiných lékařů. A ani z ruzyňské věznice, kam má nastoupit, prý prozatím nemíní nechat se dovážet ke Krajskému soudu v Praze, který už od ledna projednává takzvanou druhou větev kauzy spojované s jeho jménem a on požádal o konání hlavního líčení bez své účasti. Opět jde o manipulace s výběrovými řízeními na krajské zakázky s pojené s požadováním, poskytováním a přijímáním úplatků, přičemž vedle devíti fyzických osob čelí obžalobě také osm firem. Ve své přítomnosti nevidí smysl. V té souvislosti mimo jiné zdůraznil, že soud jako klíčový důkaz využívá policejní odposlechy, jejichž pořízení označuje za nezákonné nejen on a obhajoba, ale dvakrát to konstatoval i odvolací senát Vrchního soudu v Praze.

Rath navíc předpokládá, že v ruzyňské věznici možná dlouho nepobude. Očekává, že vzhledem ke své kvalifikaci lékaře, podpořené i letitou prací, by mohl být přeložen do jiného vězeňského zařízení, aby tam svým působením pomohl řešit problémy spojené s chronickým nedostatkem doktorů. Nabídnout své znalosti je připraven – byť musí připustit, že on se nestane tím, kdo bude rozhodovat: to je v pravomoci vězeňské služby.

Rekreační areál Farma Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Kauza Čapí hnízdo: Centrální vila měla sloužit Babišovi, tvrdí iRozhlas