Voňavému šumícímu nápoji s lehkým zakalením se přitom smí říkat burčák pouze v případě, že pochází výhradně z hroznů, sklizených i zpracovaných na území České republiky.

Vinné sklepy Kutná Hora už letošní burčák nabízejí. „Předpokládáme, že letos vyprodukujeme kolem 30 tisíc hektolitrů burčáku. Máme bílý, růžový, a podle toho, jak bude réva dozrávat, přibude i červený,“ slibuje Lukáš Rudolfský z Vinných sklepů.

Správný burčák by podle něho měl být tak akorát, tedy ani příliš sladký, ani příliš trpký.

Hotový burčák už nabízí také Mělnické vinařství Pavla Chorouše. V Jevíněveském vinařství ve třináct kilometrů vzdálené vesnici ale čas burčáku teprve přijde. Podle sklepmistra Romana Boušky bude hotový až v příštím týdnu. „Letos je dobrý rok na víno, hrozny jsou pěkné, snad nám to špačci ještě neozobou,“ říká Bouška.

Podle jeho slov zákazník nejlépe pozná pravý burčák, když ho pije ve sklepě přímo u vinaře. „Když si koupí burčák někde na ulici, už to není to pravé. Hlavně burčák má skutečně jen pár hodin, kdy je to opravdu burčák,“ dodává Bouška.

Ilustrační foto
O titul Alej roku se uchází stoleté stromořadí i soubor památných lip

BurčákZdroj: Deník

V tomto bunkru za hřbitovem by se měl rozjet projekt akvaponie, v rámci nějž budou pod zemí chovány ryby a pěstována zelenina.
V nymburském bunkru budou žít pod zemí ryby