Zajištění péče o děti rodičů nenahraditelných profesí
- Benešov
- Beroun
- Brandýs n. L. - St. Boleslav
- Čáslav
- Černošice
- Český Brod
- Dobříš
- Hořovice (2 školy)
- Jesenice (Praha-západ)
- Jesenice (Rakovnicko)
- Jílové u Prahy
- Kladno a Kročehlavy (2 školy)
- Kolín (2 školy)
- Kralupy nad Vltavou
- Kutná Hora
- Kvílice
- Lysá nad Labem
- Mělník
- Mladá Boleslav
- Mnichovo Hradiště
- Mníšek pod Brdy
- Neratovice
- Nové Strašecí
- Poděbrady
- Příbram
- Rakovník
- Roztoky
- Rožďalovice
- Rudná
- Říčany
- Sedlčany
- Sibřina
- Slaný (3 školy)
- Uhlířské Janovice
- Velvary
- Vlašim
- Votice
- Zlonice
- Zruč nad Sázavou
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Třeba pro nemocnice bylo nepředstavitelné, že by měly zajistit provoz ve chvíli, kdy by zdravotní sestry, které jsou maminkami mladších školáků, musely se svými dětmi zůstat doma, protože jiné hlídání pro ně nemají. Tuto možnost využívají v celém kraji rodiče 230 dětí. Nejvíce svěřenců mají kantoři v Mladé Boleslavi: 35.

Rozhodnutím hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), stejně jako hejtmanů v dalších krajích, což umožňuje aktuálně vyhlášený nouzový stav, byly pro děti rodičů vykonávajících některou z konkrétně definovaných potřebných profesí vybrané školy otevřeny. Jejich úkolem není učit, ale děti „pohlídat“; postarat se o děcka ve věku od tří do deseti let – tedy včetně předškoláků. Fungují vlastně spíše v režimu družiny či dětské skupiny.

Úterním nařízením hejtmanky bylo takových škol určeno v kraji 34, následně se však jejich počet ještě rozrostl. „Aktuálně jich je 45,“ řekl ve středu 14. října Deníku Jan Nováček z tiskového odboru krajského úřadu.

Nejde jen o posilování kapacit v okolí větších nemocnic či domovů seniorů. Z požadavků jednotlivých zařízení vyplynula i potřeba otevřít školy rovněž v některých menších obcích, odkud potřební lidé do práce dojíždějí. Cestování by tak nemělo děti nadměrně zatěžovat.

Nováček také připomněl, že údaj o dvou stovkách zapojených dětí je zatím prvotním odhadem krajského odboru školství. Přesné počty se ještě budou upřesňovat podle čísel, která jednotlivé školy nahlásí.

Ilustrační foto.
Koronavirus omezuje dopravu. Školní autobusy nepojedou
Ilustrační foto.
Během dvou dnů dostala policie v kraji šest covidových udání