Třebaže soudce Jiří Wažik po krátkém neveřejném jednání vydal podle očekávání souhlasné stanovisko, neznamená to, že by Rath již mohl strávit víkend se svými blízkými. Musí se vrátit se do cely. S možností jeho propuštění na kauci totiž nesouhlasí státní zástupce Petr Jirát, který se obává, že by vzhledem k hrozícímu vysokému trestu mohl Rath uprchnout nebo by se skrýval – byť sám Rath něco takového s jeho známou tváří označil za nesmysl. Žalobce ale proti peněžní záruce podal stížnost; proti pátečnímu rozhodnutí pak následovala stížnost okamžitě po vynesení verdiktu okresního soudu. Další žalobce středočeského státního zastupitelství Zdeněk Čermák totiž trvá na tom, že exhejtman by měl zůstat až do hlavního líčení, v němž bude jeho kauzu projednávat trestní senát Krajského soudu v Praze. Navíc mu dvoumilionová finanční záruka připadá nízká.

O stížnostech rozhodne opět soud

O obou stížnostech, které mají odkladný účinek, bude rozhodovat také Krajský soud v Praze. Rovněž neveřejně. Jasno tak může být teprve po jeho verdiktu, který by měl padnout v příštích týdnech. Termín není stanoven – a podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové je nutno počkat na doručení rozhodnutí všem zúčastněným stranám (včetně osob, které složily peníze). Steinerová předpokládá, že se tak stane v příštím týdnu – a na projednání věci by pak mělo dojít do 14 dnů. Buďto Rath opustí celu a na soud bude čekat na svobodě, nebo ve věznici zůstane – a pak by se složená suma, jejíž podstatná část prý pochází z úspor jeho otce (ty prý tento lékař nashromáždil během angažmá v zahraničí), vrátila rodině. I podle obhajoby je přitom taková možnost dosti reálná. Záleží prý na tom, který senát dostane kauzu k posouzení. Jestliže to budou stejní soudci, kteří se Rathovou vazbou zabývali už v minulosti, mají Rathovi obhájci jasno: to by zamítavé stanovisko bylo možno považovat téměř za hotovou věc už předem. Zvlášť za situace, kdy se kauce týká pouze útěkové vazby a nikoli druhého vazebního důvodu – možného pokračování v trestné činnosti.

Překvapující souvislost

O propuštění na svobodu usiluje Rath dlouhodobě. V poslední době se novým argumentem stal úraz jeho otce, který si prý poranil páteř. Poslancův obhájce Adam Černý se již před týdnem nechal slyšet, že zlomenina, jež Ratha staršího upoutala na lůžko, je jedním z důvodů, proč okresní soud na kauci přistoupil. Nad tím ale jen kroutí hlavou advokát Jaroslav Ortman, známý z řady mediálně sledovaných kauz včetně případu Berdychova gangu – a v poslední době například takzvané loupeže století. „V životě jsem se nesetkal s tím, že novou okolností pro rozhodování o útěkové vazbě je onemocnění příbuzného. Třeba táty," sdělil Ortman Deníku. V Rathově klauze již soud pro Prahu-východ o možnosti kauce rozhodl loni; tehdy ale požadoval 14 milionů. Krajský soud však tuto variantu zavrhl. Nyní je okresní soud toho názoru, že v útěku může Rathovi zabránit složení dvou milionů jeho rodinou. Výrazný rozdíl mezi 14 miliony požadovanými loni v létě a nynějšími „zimními" dvěma miliony vysvětlil Wažik citelnou změnou majetkových poměrů rodiny. Není to tedy tak, že by se kauce teplem roztahovala a chladem smršťovala… Soudce dále připomněl, že Rathovi stanovil i další podmínky. Pokud by se páteční rozhodnutí stalo pravomocným, poslanec by měl zákaz vycestovat, musel by odevzdat cestovní pas a jednou týdně by se musel docházet hlásit probačnímu úředníkovi.

Buštěhrad a nemocnice

Tehdejší hejtman (a současně opoziční poslanec, jenž v řadách ČSSD patřil k nejhlasitějším kritikům pravicové vlády) Rath se ve vazební cele nečekaně ocitl loni v květnu. Poté, co ho policisté zadrželi s krabicí na víno obsahující sedm milionů korun – údajný úplatek související s čachry při zmanipulování a podle policejních detektivů zřejmě i předražení zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradě na Kladensku, z něhož měl být podle Rathových představ vybudován „středočeský Žofín".

Pro kriminalisty však zákrok nebyl ničím náhlým; představoval vyvrcholení řadu měsíců trvající operace, spojené mimo jiné s nebývale masivním použitím odposlechů. Právě ty by měly být jedním ze stěžejních důkazů v kauze zmanipulovaných zakázek, jež se zdaleka nedotýká pouze Buštěhradu. Především v ní má jít o placení modernizace zdravotnických zařízení Středočeského kraje – konkrétně o nákupy zdravotnického vybavení po nemocnice v Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi. Rath jakoukoli vinu opakovaně odmítl, a to i při slyšení ve sněmovně, když poslanci rozhodovali o vydání svého kolegy k trestnímu stíhání. Tvrdil, že podle něj mělo ve skutečnosti jít o umlčení nepohodlného oponenta a jeho zničení jako politika i jako člověka; naznačil (ale neupřesnil) také, že by mohly vyplout na povrch zajímavé souvislosti spojené s financováním stranické pokladny. Naopak žalobce trvá na tom, že si Rath měl přijít celkem na více než 22 milionů korun, přičemž přes 16 milionů skutečně dostal.

Jedenáct stíhaných, tři ve vazbě

Vedle Ratha je stíháno ještě dalších 10 osob; především lidé ze stavebních firem a společností dodávajících zdravotnickou techniku. Ve vazbě kromě něj zůstávají ještě někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, exposlanec Petr Kott. Rath byl zadržen právě ve chvíli, kdy s krabicí napěchovanou bankovkami odcházel z návštěvy v jejich domě. Vyšetřování případu již kriminalisté z protikorupční policie ukončili a kauza je nyní v rukou žalobce Jiráta. Ten hodlá podat obžalobu ke středočeskému krajskému soudu již brzy – na přelomu března a dubna. Soudní jednání by tak mohlo začít již v jarních měsících. V případě, že by soud uznal vinu, je ve hře až 12letý trest.