Uskuteční se v úterý 18. června v Cubex Centru na Pankráci, odkud by si představitelé radnic měli odnést užitečné informace a podněty pro svou práci. A to i takové, které pocházejí „z první ruky“ – od členů vlády. „Velmi mne těší, že naše pozvání k účasti na setkání se starosty přijali kromě premiéra Andreje Babiše i další tři ministři,“ připomněla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO); vedle účasti předsedy vlády Babiše (ANO), jenž zavítal už na minulé setkání vedení kraje se starosty, ohlásila účast nového ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), šéfa resortu zemědělství Richarda Brabce (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO). „Ti seznámí představitele obcí s dotačními tituly a dalšími programy, které by mohli využít,“ upozornila Jermanová, že řeč bude o penězích, jež by představitelům radnic mohly pomoci uskutečnit jejich plány.

I když… Témata, jimž má být věnována nejzásadnější pozornost, se vlastně ukážou až na místě. „Větší prostor je ponechán pro dotazy,“ naznačila hejtmanka, že by představitelé ministerstev větší pozornost než tomu, co chtějí říci sami, měli poskytnout tomu, co by rádi slyšeli posluchači. Proti dřívějším setkáním se podle ní změní i vystoupení krajských radních: ti se místo detailní prezentace práce svých resortů zaměří jen na to skutečně nejdůležitější.

Přes bariéry s policií.
Policisté pomohli vybrat peníze na desetinu ruky pro Jirku

Co se naopak nezmění díky dobrým zkušenostem i příznivým ohlasům, je již z minula známý odpolední „trh služeb“ kraje pro starosty. Jde o kontaktní blok, kdy účastníci setkání mohou oslovit přímo jednotlivé členy krajské rady a vedoucí pracovníky jednotlivých odborů krajského úřadu (tedy po pravdě – často je třeba nejprve vystát frontu před jejich stolky) a probrat s nimi své problémy, dotazy a nejasnosti týkající se konkrétních místních témat. Připraveni na setkání a debaty se starostkami a starosty budou i noví šéfové Středočeského inovačního centra a Středočeské centrály cestovního ruchu. Takováto osobní setkání s upozorněním na místní záležitosti, provázeným i navázáním osobních kontaktů, mohou být užitečná zvláště pro představitele malých obcí, kteří nemají k ruce větší úřednický aparát.

V minulosti se opakovaně osvědčily i poradenské stánky k jednotlivým dotačním programům vypisovaným krajem. Ty nebudou chybět ani tentokrát.

Ilustrační foto.
Pálení odpadu má umožnit síť překládacích stanic
Spalničky - ilustrační foto
Infekce byly ke Středočechům většinou poměrně mírné