Vzestup je nicméně citelný: v rámci celého kraje byl ve 47. kalendářním týdnu zaznamenán nárůst o více než pětinu: o 23,9 procenta. Nejvyšší nemocnost zůstala na Příbramsku (a to i přes pokles o 2,5 procenta), nad 1300 nemocných na sto tisíc obyvatel se vyhouplo ještě Rakovnicko (kde byl zaznamenán nárůst o 32 procent). Nejméně pacientů trpících respiračními infekcemi zůstává na Kladensku, a to navzdory tomu, že se tam nemocnost téměř zdvojnásobila: zaznamenala navýšení o 95,2 procenta. To je v kraji rekordní zvýšení – i další regiony však zaznamenaly vysoké přírůstky: Mladoboleslavsko +64,7 procenta, Kolínsko +51,5, Praha-západ +50,9. Snížení vedle Příbramska hlásí už jen Nymbursko (o 2,2 procenta) a Mělnicko (-16,8).

Pouze u každého stého z pacientů trpících respiračními infekcemi nahlásili lékaři příznaky chřipky; přesně to dělá 1,1 procenta. Statisticky byl sice zaznamenán nárůst o 500 procent – přesto však jsou čísla stále příznivá. Jako nemocní s klinickým obrazem chřipky se aktuálně udává 12 případů na sto tisíc obyvatel. Při takhle nízkých stavech pak jakákoli změna převedená na procenta působí dramaticky.

Unikátní ortopedické operace kolen provádí v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem ortoped MUDr. Pavel Neckář.
Jedinečný lékařský zákrok: Pacientovi implantují vypěstovanou chrupavku

V hlavním městě hygienici páteční informace od 89 pražských praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost vyhodnotili v pondělí. I v metropoli celková nemocnost mírně vzrostla; zastavila se těsně pod hranicí tisícovky pacientů na sto tisíc obyvatel. Ředitel pražských hygieniků Jan Jarolímek připomněl, že nejvýraznější nárůst se projevil u dětí ve věku od 6 do 14 let. „Nemocnost je srovnatelná se stejným obdobím loňského roku; celkově je nadále na nízké úrovni, ale předpokládáme, že se trend v následujících týdnech změní a nemocnost začne stoupat,“ poznamenal Jarolímek. S tím, že laboratorním virologickým vyšetřením jsou převážně zjišťovány nechřipkové viry. Upozornil také, že hygienici stále ještě doporučují navštívit praktického lékaře (nebo očkovací centrum) a požádat o preventivní očkování proti chřipce.

Zdarma se mohou nechat očkovat lidé starší 65 let a také pacienti s některými typy chronických onemocnění. Některé zdravotní pojišťovny však významný příspěvek na očkování poskytují i dalším svým klientům. Očkování proti chřipce hygienici doporučují zejména osobám s chronickým onemocněním plic, ledvin, srdce – a také onkologickým pacientům a obézním osobám. „Dále je očkování velmi vhodné i pro seniory a též pro lidi, kteří pracují nebo žijí ve větších kolektivech – například ve zdravotnictví, sociálních službách či veřejném sektoru,“ upozornil Zbyněk Boublík z Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Figurální betlém Bohumila Biňovce spatří veřejnost poprvé 3. prosince.
Unikátní betlém je zpět v Kamenici. Byl k vidění i v katedrále svatého Víta