Mohutné hrady, malebné vesnice, honosná sídla i příroda, to všechno mohou střední Čechy filmovým štábům nabídnout. Výhodou je také malá vzdálenost od Prahy. „Každý natáčecí den je samozřejmě hodně drahý, proto je výhodnější točit co nejblíž hlavnímu městu, aby byly přesuny co nejkratší“ vysvětlil vedoucí Středočeské filmové kanceláře Marek Černoch.

Není proto divu, že je Středočeský kraj tak populární. Letos se zde bude natáčet hned několik filmů. Mezi nimi například Muž, který stál v cestě. Ústřední postavou je František Kriegel, který v roce 1968 odmítl podepsat souhlas s invazí vojsk Varšavské smlouvy. Filmaři si jako kulisy vybrali zámek Kačinu nebo věznici v Mladé Boleslavi.

Dalším připravovaným snímkem, který bude mít premiéru v roce 2020, je Šarlatán režisérky Agnieszky Holland. Předlohou mu je skutečný příběh léčitele Jana Mikoláška.

V neposlední řadě se středočeské kulisy objeví ve filmu o Lesním vrahovi režiséra Radima Špačka. Ten je taktéž inspirován skutečnými událostmi, konkrétně posledními třemi lety života neblaze proslulého „Lesního vraha“ Viktora Kalivody. „Rakouská produkce navíc pracuje na filmu o Sigmundu Freudovi a také se chystají dvě pohádky, ale zatím nesmím prozradit detaily,“ doplnil Černoch.

Letos na podzim vstoupí do kin film Anděl od vedle, který se natáčel v zimě v areálu Monínec. Herci se museli předvést na lyžích a tamější návštěvníci tak měli o zábavu postaráno. „Provoz v areálu jsme nezastavovali, takže lyžaři mohli zahlédnout na svahu třeba Marka Vašuta při jeho prvotřídním, elegantním slalomu,“ prozradila producentka a režisérka filmu Zita Marinovová.

Filmovou kancelář, jejímž posláním je lákat do středních Čech na natáčení filmové štáby a produkční společnosti, ve čtvrtek slavnostně otevřela Středočeská centrála cestovního ruchu. Jejím vedoucím se stal někdejší poslanec Marek Černoch.
Návštěvníky kraj láká i přes filmové plátno

Největším počinem minulého a tohoto roku je Jan Žižka režiséra Petra Jákla. Dosud nejdražší snímek české kinematografie se natáčel z velké části ve Středočeském kraji. Diváci tak budou moci zahlédnout hrady Křivoklát a Točník, lomy Velkou a Malou Ameriku, ale třeba i Kolín. Natáčení filmu za účasti mnoha světově proslulých herců bylo pro střední Čechy velkou událostí. „Jan Žižka je v současné době stěžejní dílo. Než se podaří rozjet něco podobného, myslím tím i finančně, bude to trvat minimálně deset let,“ poznamenal Marek Černoch.

Film byl dotočen na konci minulého roku, nyní se upravuje ve střižnách. „Každou lokaci jsme vybírali tak, jak si myslím, že by ji měli v zahraničí vidět. Ve filmu se objeví ta nejhezčí česká místa, často i chráněné oblasti, kde bylo potřeba komplikovaně vyřídit povolení, protože když někam přijedete s třistačlenným štábem, je potřeba spousta opatření,“ prozradil režisér.

Právě také s administrativou má filmařům pomoci nově založená Středočeská filmová kancelář. Kromě návrhů míst, která by mohla odpovídat představám produkce, dále asistuje při vyřizování nejrůznějších povolení nebo při potřebě omezení dopravy.

Podle údajů kanceláře registruje kraj v současnosti vlnu filmů zejména asijské produkce, následuje ta americká a evropská. Kraji natáčení skýtá mnoho výhod, především finančních – ať už jde o ubytování, stravu, výrobu rekvizit či údržbu kostýmů. Kromě krátkodobých finančních efektů má ale natáčení i dlouhodobý pozitivní vliv díky filmovému turismu. „Zářným případem je vesnička Hoštice, kde se natáčela trilogie Slunce, seno… Po uvedení filmů tam proudily davy. A dnes má filmová turistika ještě větší oblibu,“ dodal Černoch.

Karolína Sýkorová

Ilustrační foto
U maturity z houbaření lze také propadnout