Přikyvuje i předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček – přičemž přístup Středočechů dokonce připomíná jako příklad hodný následování pro celou republiku. „Ve Středočeském kraji se ukazuje, že menší obce se do sčítání opravdu zapojují aktivně. Premianty, a to jak v rámci kraje, tak i celé republiky, jsou aktuálně Vestec, Velké Přílepy a Nehvizdy,“ upozornil Rojíček s odkazem na žebříček zapojení do sčítání nově připravený pro obce s počtem obyvatel nad dva tisíce; dosud statistici sledovali aktivitu obyvatel měst od deseti tisíc obyvatel výš.

V sobotu Rojíček informoval, že celorepublikově již ČSÚ obdržel přes 2,5 milionu formulářů; sečetlo se tak zhruba pět milionů lidí – čili necelá polovina. Za posledních sedm dnů přichází denně v průměru přes 135 tisíc vyplněných dotazníků. „Nejmenší sečtenost lze sledovat na konci pracovního týdne; víkendy a svátky jsou naopak exponovanější,“ informovala Voldánová. 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová k tomu upřesnila, že většina lidí si zatím na sčítání vyčlenila čas během víkendů a velikonočních svátků. „Hned první neděli po zahájení sčítání vyplnilo formulář přes půl milionu lidí, naopak dosud nejméně formulářů zaznamenalo sčítání v pátek 9. dubna,“ konstatovala.

Start sčítání sice nebyl plánován na neděli, na niž Krumpová upozornila, ale již na sobotu před dvěma týdny – to však elektronický systém zůstal prakticky celý den mimo provoz kvůli technickým problémům. Posléze statistici připustili, že za ně mohla neznalost programátorů. ČSÚ na situaci reagoval prodloužení on-line sčítání, jež původně mělo skončit již v pátek 9. dubna.

Testování dětí na koronavirus - Ilustrační foto
Denní nárůst počtu nakažených v kraji poklesl na pět stovek

Zájem o elektronické sečtení se podle Voldánové „aktivuje“ kolem sedmé ranní a vrcholí hodinu před polednem. Po obědě křivka sečtenosti klesá, aby pak znovu stoupla s koncem pracovní doby. „Největší zájem o sčítání je mezi 17. a 21. hodinou. Ještě před půlnocí formuláře vyplňují tisíce lidí, během noci už jich jsou jen desítky nebo nižší řády stovek,“ poznamenala Voldánová, co také statistici v souvislosti se sčítáním zaznamenali.

Elektronické sčítání trvá po prodloužení termínu do 11. května. Již za týden, od 17. dubna, však sčítací komisaři začnou roznášet také listinné formuláře pro domácnosti, které se nesečetly on-line. „Formuláře budou komisaři předávat před domem – z důvodu ochrany zdraví s ohledem na současnou situaci s covid-19,“ poznamenala Voldánová. I pak se ale lidé budu moci rozhodnout, zda povinnost zapojit se do sčítání splní vyplněním papírového dotazníku (který pak v odpovědní obálce lze vhodit do kterékoli poštovní schránky), nebo dají přednost elektronické verzi – kdy stačí odkliknout a je hotovo.

On-line podoba sčítání také nabízí nápovědu, a to včetně virtuální poradny. Rady lze rovněž získat denně mezi osmou a 22. hodinou na infolince, dostupné na telefonní lince s běžným tarifem 253 253 683 (bezplatná linka zřízena nebyla, naopak kupodivu funguje zpoplatněná bílá linka 840 30 40 50, kdy volající za hovor zaplatí minutovou sazbu stanovenou ceníkem svého operátora, aniž by měl možnost využít volné minuty či neomezený tarif) – a k dispozici je také e-mailová adresa dotazy@scitani.cz.

Z pronásledování řidičky v pátek 9. dubna 2021 po jedné hodině ranní.
Rychle a zběsile. Koho v noci ohrozila fabie ženoucí se po D5?

Přehled aktivity v rámci Sčítání 2021 podle krajských přehledů Top 5
- Vestec: 58,7 odeslaného dotazníku v přepočtu na sto domácností
- Velké Přílepy: 58,7 odeslaného dotazníku v přepočtu na sto domácností
- Nehvizdy: 57,8 odeslaného dotazníku v přepočtu na sto domácností
- Neratovice: 57,5 odeslaného dotazníku v přepočtu na sto domácností
- Líbeznice: 57,3 odeslaného dotazníku v přepočtu na sto domácností
- Praha: 50,1 odeslaného dotazníku v přepočtu na sto domácností
Zdroj: Český statistický úřad; údaje neodpovídají procentům, protože jedna domácnost může vyplňovat o více dotazníků