Na www.kr-stredocesky.cz (či zkráceně kr-s.cz) informace o radních i zastupitelích vypadly z nabídky v menu. Dokonce ani využití okénka vyhledávače, které krajský web má jako standardní součást (ostatně jako většina internetových prezentací) k výsledku nevede. Kdo by tyhle informace nutně požadoval, musí googlovat. Z externího vyhledávače už prokliknutí na zmizelé pasáže krajského webu možné je.

Z jeho vlastní titulní stránky ale ne. Je to snad záměr? Nějaká porucha či chyba? Nebo se vedení kraje stalo terčem útoku hackerů, kteří nechali „zmizet“ vládnoucí koalici, stejně jako i její oponenty? 

Ilustrační foto.
Neděle nabídne malou dopravní revoluci. Slibuje lepší spojení, přestupy i ceny

Ani jedno, ani druhé – a do třetice také ne, vysvětlila v pátek Deníku Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. A vlastně nejde o nic záhadného: jen technická záležitost. Podle Frintové se jedná o dočasnou úpravu webových stránek po dobu, než budou doplněna jména nových členů výborů krajského zastupitelstva, které zastupitelé schvalovali v úterý. A počítačoví specialisté krajského úřadu vysvětlili, že databáze jsou spojené. 

Mohla by tak nastat situace, že by se na webu objevila třeba jen polovina nových jmen, pokud by zůstaly dostupné i ty sekce, které se vlastně nemění (třeba obsazení rady i zastupitelských křesel, termíny jednání, zápisy, usnesení i podkladové materiály, což vše bývá na krajském webu běžně k nalezení). Aby k tomu nedošlo, je prý potřeba čas – a všechny nové údaje publikovat najednou. „Je jich asi stovka,“ konstatovala Frintová. Po dokončení všech změn se do internetové sítě vrátí kompletní podoba webu. Stránky kraje ve verzi známé z dřívějška mají být v provozu v pondělí.

Složení výborů krajského zastupitelstva se změnilo v souvislosti s převratem v koalici vládnoucí kraji. V říjnu hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu dosavadním partnerům ze STAN, ODS a Nezávislým Středočechům a nově se dohodlo na spolupráci s ČSSD za podpory komunistů. Nepřineslo to pouze změny ve složení rady kraje (vzápětí na webu řádně prezentované); následným krokem byly i změny v dalších orgánech. Zčásti se odehrály v listopadu, dokončeny byly na úterním jednání zastupitelů.

Ilustrační foto.
Nezaměstnanosti vévodí Kladensko, naopak zaměstnanosti okolí Prahy