Lidský život si vyžádal pád dvou stromů na silnici při pomezí Kutnohorska a Benešovska; nedaleko lokality Samopše-Talmberk. Na silnici mezi Talmberkem a Sázavou v neděli odpoledne narazil 77letý řidič do spadlého stromu. Poté, co po nehodě vystoupil, zasáhl ho další padající strom. Senior utrpěl zranění, jimž podlehl během převozu do nemocnice. Mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová v pondělí večer připomněla, že hasičské týmy pomáhaly ještě na dalších dvou místech, kde auta najela do spadlých stromů: u Kolína a poblíž Votic na Benešovsku.

Ilustrační foto.
Noční vichr v Praze pocuchal ranní plány Středočechů. Nejely vlaky

Vážné zranění pak na místě odstraňování dvou stromů spadlých na silnici u Vysokého Chlumce na Sedlčansku v příbramském okrese utrpěl jeden z profesionálních hasičů. Vítr totiž vyvrátil ještě třetí strom. „Ten dopadl na hasičské vozidlo a zranil hasiče,“ konstatovala Fliegerová. Pacienta se zraněním hrudníku armádní vrtulník přepravil do vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. „Byl operován – a nyní je mimo ohrožení života,“ konstatovala mluvčí.

Silný vítr, který meteorologové ohlašovali předem, zaměstnával středočeské hasiče po celý víkend. Z bezmála pěti stovek zásahů, které zaznamenali od pátečního poledne do pondělního rána, jich s větrem souvisela naprostá většina. „U necelých 300 událostí rozřezávali stromy nebo větve popadané na pozemní komunikace, v desítkách případů byl vyhlášen poplach na odstranění nebezpečných stavů. To nejčastěji znamenalo utrhané plechy nebo jiné části střešních konstrukcí, které odlétávaly a mohly někoho zranit nebo způsobit další škody,“ upřesnila Fliegerová. Asi nejvýjimečnějším zásahem se stala pomoc manželům, kteří až do příjezdu hasičů drželi plastové okno, aby nevypadlo pod nápory větru. Jinou kuriozitu nabídly hned dva stromy, které se dokázaly strefit na nevelkou kadibudku.

Napilno kvůli vichru začalo být už v pátek odpoledne, v sobotu případů ještě přibylo. Největší nápor však nastal v neděli odpoledne: mezi jednou a třetí hodinou. V té době hasiči zaznamenali 82 výzev k výjezdu; zpravidla bylo třeba odstraňovat stromy spadlé na komunikace nebo ty, které byly nakloněné nad silnice tak, že neumožňovaly bezpečný průjezd. „Nejvíce práce měli hasiči v jihovýchodní části kraje; konkrétně na Benešovsku, Kutnohorsku a Říčansku.

Zbraň, ilustrační foto
Pistole v nemocnici? Legálně držená zbraň tam být může

Zásahy hasičů spojené s větrem od 4. do 7. prosince
- Benešovsko: 105
- Kutnohorsko: 67
- Praha-východ: 51- Kolínsko,
- Praha-západ: po 20
- Příbramsko: 16
- Berounsko, Kladensko: po 13
- Mladoboleslavsko, Nymbursko: po 5
- Mělnicko: 4
- Rakovnicko: 1

Zdroj: HZS Středočeského kraje