Ukazují to alespoň již uzavřené údaje krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) o vývoji v prvním až třetím čtvrtletí roku 2020. Od ledna do konce září zaznělo v rámci kraje dvojnásobné „ano“ 4832krát – což proti stejnému období loňského roku s 6081 obřady představuje pokles o 20,5 procenta. A svateb se v kraji konalo nejméně za posledních šest let. Zatímco předloni se za prvních devět měsíců odhodlalo ke sňatku šest lidí z tisíce, loni jich nebylo ani pět. Že to tak opravdu je, naznačovaly ještě předtím, než statistici sestavili své tabulky, stesky provozovatelek půjčoven šatů a firem nabízejících svatební servis. Z jejich zkušenosti plyne, že když už se páry braly, spíše než pompézní obřady volily komornější provedení.

Mělnicko stojí v čele srovnání

Zájem o ženitbu a vdavky byl nejvyšší na Mělnicku. V absolutních počtech sice vedou lidnatější okresy, nicméně ten mělnický zaznamenal během prvních devíti měsíců roku prvenství v rámci kraje podle přepočtu sňatků na tisíc obyvatel. Na opačném pólu stojí sousedící Praha-východ, kde byl přepočet nejnižší, připomněl Pavel Hájek z krajské správy ČSÚ. „Počet sňatků v přepočtu na tisíc obyvatel byl druhý nejnižší mezi všemi kraji republiky po hlavním městě Praze,“ poznamenal Hájek k postavení středních Čech v rámci republiky.

Systém Argos odhalí kromě neplatné dálniční známky i to, zda má auto platnou technickou, jestli je pojištěné, či je v registru dlužníků.
Dálniční známky 2021: Řidiči zmatkují. Podívejte na chyby, které u nákupu dělají

V souvislosti se sňatky, tedy spíše „nesňatky“, Mělnicko kupodivu vede i další středočeský žebříček: vévodí porovnání podílu dětí narozených mimo manželství. Na Mělnicku jich bylo 53,8 procenta. Následují okresy Kolín a Rakovník se shodným podílem 50,2 procenta. „Naopak nejnižšího podílu bylo dosaženo v okresech Praha-východ (40,2 procenta) a Praha-západ (40,3 procenta), což byla třetí a pátá nejnižší hodnota v rámci všech okresů republiky,“ připomněl statistik Hájek širší souvislosti.

Co jaro zmeškalo, se nedožene

Počty loňských svateb ještě navýší poslední čtvrtletí i s několika atraktivními daty, z nichž největším lákadlem se stal termín 10. 10. 2020. Lze už ale říci, že koronavirus zastavil rostoucí sňatečnost, zaznamenávanou od roku 2014, potvrzuje Jan Cieslar z centrály ČSÚ. Největší propad přinesly měsíce duben, březen a květen, upřesnila vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová. „Útlum z jara se nepodařilo vykompenzovat ani v průběhu léta a začátku podzimu, přestože srpen a říjen byly podle předběžných údajů letos na sňatky bohatší než loni,“ uvedla.

Valník na vánoční stromky na nymburském sídlišti.
Na vánoční stromky jsou připravené speciální valníky

I když snoubenci v průběhu let viditelně „stárnou“, tedy uzavírají manželství ve vyšším věku, stále platí, že muž většinou bývá starší; je to tak u 70 procent párů. Žena je starší v jedné pětině – a zbylá desetina patří novomanželům stejného věku. V desetině sňatků je alespoň jedním ze snoubenců cizinec. Jednoznačnou převahu mají Slováci i Slovenky. Dále platí, že muži ze západnějších zemí si s oblibou berou ženy z východnějších regionů. Češky tedy lákali Němci či Britové, zatímco nevěsty Čechů častěji pocházely z Ukrajiny a Ruska.

Svatby v prvním až třetím čtvrtletí roku 2020

Svatby v prvním až třetím čtvrtletí roku 2020Zdroj: Zdroj: Český statistický úřad