V rámci celé republiky loni tuberkulóze podlehlo 18 lidí. Je to o sedm méně než v roce 2017 – a skutečně klesly i počty nemocných. Ve středních Čechách to ale neplatí – zde se počet pacientů naopak zvýšil. K 8. březnu jich národní Registr tuberkulózy v kraji evidoval 51 (což představuje 3,8 případu na sto tisíc obyvatel). O rok dříve jich bylo 49 s přepočtenou nemocností 3,6.

„Nejvíce lidí s tuberkulózou je tradičně v Praze – přesně 84,“ sdělila Deníku Veronika Ostrá z agentury MaVe PR. „A hlavní město také překračuje celorepublikový průměr počtu nemocných cizinců. Zatímco v republice je to 33 procent, v Praze činí podíl tuberkulózy u osob narozených mimo Českou republiku téměř 43 procent,“ doplnila. V metropoli však počty nemocných meziročně klesly – a vcelku výrazně: rozdíl činí 11 osob.

Operace. Ilustrační foto.
Se žlučníkem do špitálu běžně na pět a půl dne

Důležitý je včasný záchyt, rychlé nasazení léčby a uplatnění řady protiepidemických opatření, připomněla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) Martina Vašáková. Podotkla současně, že nové případy nemusí vždy souviset s akutní nákazou. Pneumologové hovoří o nových rizicích, když upozorňují na možné souvislosti transplantací orgánů nebo biologické léčby. Ta pomáhá například pacientům s roztroušenou sklerózou, nádorovým onemocněním, revmatoidní artritidou, lupénkou nebo Crohnovou chorobou – nicméně může probudit dosud spící latentní tuberkulózní infekci.

„Pacienti se v minulosti mohli setkat s mykobakteriemi tuberkulózy a ty dosud v klidu „dřímou“ v jejich těle. Biologické léky na jiné onemocnění mohou narušit ochrannou bariéru v těle a bacil se vzbudí,“ připomněla Vašáková. Takovým pacientům proto plicní lékaři doporučují tuberkulinový kožní test – a případně ještě složitější krevní test.

Středeční tisková konference ke Světovému dni boje proti tuberkulóze současně potvrdila obavy, které Deník zaznamenal v souvislosti se zaměstnáváním takzvaných agenturních dělníků v průmyslových zónách. Zdravotní kontroly pracovníků najímaných agenturami v cizině se totiž z tohoto pohledu nejeví jako dostatečné, přikyvuje skeptickým pohledům předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Ilustrační snímek
Domácí porod zaplatilo dítě životem

„Praxe je taková, že tito lidé často neprojdou zdravotními prohlídkami, které by tuberkulózu a další nakažlivé nemoci odhalily. Tím, že nejsou zaměstnanci podniku, kam nastupují, netýkají se jich vstupní prohlídky před nástupem do zaměstnání,“ uvedl. S dodatkem, že pokud prohlídku neprovede agentura a pustí do práce nemocného člověka – zpravidla jde o občany „východních zemí“, kde je tuberkulóza mnohem rozšířenější než u nás – ten se dostane do bezprostředního styku se zdravými zaměstnanci.

Statistiky v té souvislosti hovoří především o Rumunech, Ukrajincích, Vietnamcích, ale i Bulharech či občanech ze Slovenska, připomněl vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels.

Ilustrační foto
Milion pro lidi, kteří nejlíp vědí, nač peníze použít

TBC v České republice v roce 2018
- Podle nejnovějších dat trpí v České republice tuberkulózou 259 mužů a 121 žen
- TBC u dříve léčených je 28
- TBC plic je 341
- Kultivačně pozitivních TBC je 281
- Počet mikroskopicky pozitivních TBC ze sputa (silné zdroje infekce) je 118
- Podíl TBC u osob narozených mimo ČR činí 33 procent (126 případů) – nejvíce z nich pochází z Ukrajiny (35), Slovenska (18), Rumunska (13) a Vietnamu (10); dalších 50 případů se týká osob původem z 23 různých států
- Průměrný věk nemocných je 50 let
- Hlášeno je 6 případů u dětí do 15 let věku
- Hlášeny byly 3 případy TBC u HIV pozitivních (ze 169 vyšetřených na HIV); všichni jsou občany Ukrajiny
- Hlášeno 18 úmrtí na TBC

Zdroj: Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou (jde o předběžná data z národního Registru TBC k 8. březnu; registr TBC se „uzavírá“ 30. dubna)

Spalničky - ilustrační foto
Počet případů spalniček roste, ve středních Čechách jich je 17