Podle něho jde o technologii, která má oproti podobným zdrojům zhruba o deset procent vyšší účinnost. „V Kozomíně dosahujeme účinnosti přeměny zdrojů na elektrickou energii ve výši až šestatřicet procent, což je světový unikát," konstatoval Přemysl Kotouček.

Možná už v příštím roce začnou poblíž elektrárny přípravné práce na stavbě papírny, která využije energii a teplo vzniklé ze zplyňování štěpky. Mají se tam vyrábět hygienické potřeby z takzvaného hedvábného papíru. „Nepůjde o chemický provoz," připomněl předseda představenstva firmy, která elektrárnu v Kozomíně provozuje. Hodnota obou investic je zhruba miliarda korun.

Elektrárna v Kozomíně je v provozu od roku 2014, 
od loňského roku má platnou kolaudaci. Nyní je už pět měsíců v ostrém provozu. Elektrárna může elektrickou energií zásobovat 
až tři tisíce domácností. Měsíčně vyrobí tisíc megawatthodin elektřiny, kterou dodává do elektrické sítě. Vedle vysoké účinnosti technologie z elektrárny nejde kouř ani saze.

Zájem řady subjektů o technologii

Technologie elektrárny vznikla spoluprací českých firem a vědců z Vysoké školy chemicko-technologické a Akademie věd. Zájem o ni už projevila řada subjektů, a to například z Kanady, Švýcarska nebo Číny. Případný prodej technologie je podle Přemysla Kotoučka v plánu, ale dosud se čekalo, zda provoz potvrdí bezproblémovost, což se prý v uplynulých týdnech potvrdilo.

Provoz kozomínské elektrárny zvládá obsluhovat jedenáct zaměstnanců, několik z nich je přitom místních. Provoz je automatizovaný, bezemisní a splňuje i limity hluku, na který si při zkušebním provoz někteří obyvatelé obce stěžovali. Problémy se ale podařilo odstranit.

Nyní firma spolupracuje s obcí i na dalších projektech. V plánu je také stavba nové silnice, která bude přípojkou na hlavní silnici číslo 608, která vede mezi Prahou a Terezínem. Komunikace, která dopravně odlehčí kraji obce, bude stát několik desítek milion korun. Pokud se společnosti podaří získat stavební povolení, měla by stavba začít už v příštím roce. Do kozomínské elektrárny denně přijíždějí zhruba dva kamiony s nákladem.

Čtěte také: Poblíž kozomínské elektrárny má vyrůst ještě nová papírna