„Někteří lidé spí, jiní tancují po několika stages, špatně se počty účastníků odhadují,“ řekl z místa reportér Deníku Miroslav S. Jilemnický.

Čapí hnízdo.
Babišovu svatbu má na Čapím hnízdě rušit technoparty

Technoparty se odehrává mezi obcí Oseček a D11, areál dosahuje rozlohy téměř srovnatelné s milovickým letištěm.

Reportér Nymburského deníku Miroslav S. Jilemnický také z místa popsal policejní zátah. „Z deseti policejních dodávek před stage s nejvíce lidmi vystoupili těžkooděnci. Účastníci technoparty šli proti nim, policie před chvílí odjela, což přítomní kvitovali potleskem,“ vyprávěl. Ke střetu ale nedošlo, obě skupiny se vyhýbaly konfliktům, technaři dávali najevo nespokojenost s příjezdem policie.

Zdroj: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Akce pokračuje dále, policie však uzavřela příjezd, další technaři se na místo zřejmě již nedostanou. Mezi českými poznávacími značkami jsou na místě také technaři ze zahraničí.

Jak uvedla mluvčí Policie ČR Michaela Richterová, policisté v sobotu dopoledne na místě vyzývali organizátory, aby hudbu vypnuli a místo opustili, ti tak neučinili.

Podle současných policejních odhadů je na místě téměř šest tisíc účastníků, kteří se dopouštějí nejčastěji přestupků proti veřejnému pořádku a dopravním přestupků. „Policie ještě dnes přijme opatření k ukončení akce, z taktických důvodů zatím nechce sdělovat čas přijetí těchto opatření,“ řekla Michaela Richterová, policejní mluvčí.  Další tři tisíce technařů by mohly dorazit zítra z končící akce ve Francii.

Technaři místo opouštějí

Podle mluvčí Michaely Richterové zatím policisté chystají další výzvy k ukončení akce. Byly vypracovány i písemně i v dalších jazycích. Na místo dorazí i antikonfliktní týmy, ale vzhledem k tomu, že část účastníků akci opouští, tak policisté věří, že k zákroku nedojde a akce bude dnes ukončena.

„Akci v tuto chvíli opouští jednotlivci, drtivá většina zůstává na místě. Před jednou z hlavních stage tančí zhruba padesát tanečníků, u ostatních jednotlivci. Na louce je v tuto chvíli velké vedro, účastníci se polévají vodou, osvěžují se, akce zatím probíhá dál,“ popsal situaci na místě reportér Deníku Miroslav S. Jilemnický.

Samotní technaři místo dnes sami opouštějí. „Policisté vyzývali jednotlivé účastníky technoparty k opuštění prostoru a organizátory k ukončení akce. Účastníci skutečně akci v tuto chvíli opouštějí, nicméně policejní zásahová jednotka je stále připravena, pokud by byli nuceni přistoupit k vyklizení části prostoru. Zatím vše probíhá v klidu, byli bychom rádi, pokud by k žádnému zásahu dojít nemuselo,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Účastníci uposlechli výzvy policie k ukončení akce. Hudební produkce skončila, účastníci se hromadně rozjíždí a velmi pravděpodobně žádný zákrok skutečně nebude potřeba.

Ilustrační fotografie.
Hmyz útočí ve velkém, počet alergií stoupá

Víkend na technoparty aneb tancem do ráje  

Technovíkend očima reportéra Deníku Miroslava S. Jilemnického

Oseček – Letos zatím největší nepovolená technopárty se odehrála o uplynulém víkendu na louce mezi u Osečka. Pozemek obsadilo v pátek večer podle odhadů kolem 5 tisíc technařů. Mohlo jich být i více. Jenže policisté příjezdové cesty po několika hodinách uzavřeli. A část technařů, která mířila na původní místo určení akce poblíž Čapího hnízda na Benešovsku, nové místo konání nenašla. Redaktor Nymburského deníku strávil na akci a v okolí prakticky celý víkend. A takhle to probíhalo.

Sobota 9.05 – Blížíme se k Osečku od Poděbrad. Od sjezdu na dálnici až po vjezd do Osečka jsou všechny vjezdy do lesa obsazeny policejními auty. Stejně tak polní cesty těsně před obcí. Jak jsme později zjistili, jediným jistým způsobem, kudy se na akci nepozorovaně dostat, je zastavit na pumpě, nechat tam auto a po svých projít přes pole. Což také desítky lidí učinily.

9.28 – Ačkoliv je obří louka se stany a aparáty vidět zdálky a létá nad ní policejní vrtulník, neznalí dobře okolí zkoušíme najít cestu na louku. Po troše bloudění se ptáme několika místních. Na kurtu si hraje tatík se svým asi desetiletým synkem tenis. „Na technoparty? To tady někde je? Ne, to opravdu nevím,“ říká překvapený tatínek. Chvíli se zaposloucháme a jen při nastražení uší je slyšet mírné dunění. Ale těžko říci, jak se to rozléhalo v noci. Nakonec správnou cestu najdeme a policisté nás jako novináře pouští do areálu.

10.52 - „To si nemysli. Teď to vypadá, že nás tu zase tolik není. Ale my jsme jako upíři. Vylézáme po západu slunce a ve dne většinou spíme,“ říká mi jeden z přítomných tanečníků, když fotím jen malé skupinky vlnící se v rytmu u několika systémů. Jen u jednoho z hlavních se dá dav počítat na desítky. V tu chvíli právě k němu míří do areálu deset větších policejních dodávek, ze kterých vystupují těžkooděnci. Tanečníci ihned začínají pískat, skupinky se spojují v jeden dav a míří ke koloně stříbrožlutých vozů. Policisté vyzývají k ukončení akce a opuštění prostoru. „Dyť nikomu nic neděláme, nic nepácháme, jen se bavíme. Tak proč tady jste?“ říká jeden z technařů směrem vyzbrojenému policistovi. Ten však dialog odmítá. Obě strany se snaží vyvarovat fyzickému kontaktu, to je na první pohled patrné. Po několika minutách policisté nasedají zpět do aut a odjíždějí. Technaři si původně myslí, že jedou zasahovat k jiné vzdálenější stagi, tak táhnou průvodem za kolonou aut. Ta však zamíří k výjezdu z areálu a za potlesku tanečníků mizí v nedohlednu.

14.58 – Je vedro, sluncem zalitá louka duní rytmy snad z dvacítky systémů. Všude pobíhají stovky psů, ovšem za celý víkend jsme nezaznamenali jedinou situaci, kdy by psi byli nějak agresivnější, všímali si hostů nebo se jakkoliv projevovali. Dovedu si představit, že takový hluk jim asi nedělá úplně dobře. Ale tahle komunita bere odjakživa účast psů na těchto akcích jako samozřejmost. Několikrát odmítáme nabídku na napití se alkoholu nebo potáhnutí trávy. Do řeči se s námi dá další z účastníků. „Řekni, není to krása? Já sice chápu, že asi v noci to musí být někde slyšet. Ale je to jednou za čas, pokaždý někde jinde, tak snad by lidi mohli být trochu tolerantní. Louku pak uklidíme, nic tu neroste, žádnou škodu nepůsobíme. Tak snad nás nechají na pokoji,“ říká spokojený chlapík s dredy a míní tím evidentně policii. My však máme v té době neoficiální informaci od jednoho vysoce postaveného policisty, že policisté zákrok ještě v sobotu chystají. A v případě bránění se technařů i dost nevybíravý. To se však naštěstí nepotvrdí.

19.28 - „Upíři“ začínají vylézat, množství tanečníků před jednotlivými stagemi se zvyšuje. Potkávám na louce kamaráda z Nymburka, který podobné akce sjíždí už 20 let. Říkám mu, že podle mě policie počká na 22. hodinu, pak přijede na místo ve velkém počtu, poukáže na rušení nočního klidu a zásahem akci ukončí. „A do půlnoci bude po všem, uvidíš,“ říkám kamarádovi. Ten však znalecky zavrtí hlavou. „Ani náhodou. To by si nevzali na triko, je tu fakt moc lidí. Zítra přivezou antikonfliktní tým, spousta lidí odjede i tak a problémy budou s minimem lidí. Vsaď se o pivo,“ vyzývá mě. Plácneme si. Volám policejní mluvčí, jak to vypadá s dalším postupem policie. Na první dobrou se toho konkrétního moc nedozvím. Tak to zkusím jinak. „Nezlobte se. Když se zeptám natvrdo, má smysl, abychom tu tábořili celou noc a čekali na případný policejní zásah?“ ptám se dost drze. „No, myslím, že ne,“ vydechne po chvíli přemýšlení policistka.
Kamarádova slova při zpětném pohledu znějí skoro prorocky. Opravdu se děj příštích desítek hodin odvíjel, jak řekl. A já mu dlužím pivo.

21.47 - Po setmění udělám ještě několik fotek u blikajících a plnících se stagí. Všude vládne pohoda a dunivé rytmy. Osloví mě ještě jeden tanečník. „Jak by to bylo krásný, kdyby byl v každým okrese…ne, stačí v každým kraji…nebo ne, stačí jeden v Čechách a jeden na Moravě…prostě takovejhle plac určenej k technoparty. A nemusely by bejt kolem toho takový patálie. Ale to by musel někdo nahoře chtít,“ říká zamyšleně tanečník v pestrobarevném úboru. Pak se jde dál věnovat tanci. My míříme stahovat fotky a videa z odpoledne a večera.

Neděle 9.52 – Volá, stejně jako včera ráno, Stanislav Jansta z Poděbrad. Nemohl spát, pranic se mu nelíbí, že se technařům toleruje něco, co by se jiným netolerovalo. „Ale teď už v Poděbradech nic neslyšíme, policie to tam již snad ukončuje,“ říká do telefonu. Policejní mluvčí telefon nebere, starosta Osečka taky ne. Nezbývá, než skočit do auta a jet na místo zjistit, jak to vypadá. 

10.22 – Je pravda, že ani v Osečku není slyšet vůbec nic. Až při dojezdu k louce se ozývá povědomé dunění. Na louce se oproti včerejšku prakticky nic nezměnilo. Znovu je vedro, tanečnice v krátkých sukýnkách se polévají vodou, řada nočních tanečníků opět po upírsku vyspává, někteří přímo na louce. Rychle musím editorovi dementovat informaci o možném policejním zásahu. To už se mi zpátky dovolává i starosta obce Armin Delong. „Já jedu z Moravy, budu v Osečku asi za dvě hodiny. Mluvil jsem s velitelem akce a ten slíbil, že dnes bude technopárty ukončena. Psali mi lidi od nás zprávy, že je to ruší. Já jim vysvětloval, že když přijede takovéhle množství lidí, policisté musejí shánět posily, než zasáhnou. A to trvá třeba dva dny,“ říká starosta. Mluví vyrovnaně, žádná silná slova, žádná hysterie.

10.57 – Dovolávám se i policejní mluvčí. „Dostávají poslední výzvu k ukončení akce, a to i písemně. Akci už řada lidí opouští, na místo bude povolán antikonfliktní tým. Doufáme, že se vše obejde bez důrazného zásahu a vše se vyřeší v klidu,“ říká policistka a já si znovu vzpomenu na kamarádova slova z večera. To je prostě zkušenost. Naposledy vyfotím skupinky krásek házících hlavami u reprobeden a vracím se na základnu s dobrým pocitem. Představa brutálního zásahu jako z časů vlády pana Paroubka mi nedělala dobře.

15.14 – Policejní mluvčí znovu potvrzuje, že účastníci tentokrát reagovali na jejich výzvu, hudba už nezní a opouští areál. Mnozí se však v našem regionu co nevidět zase uvidí. Příští víkend je na programu milovický Let it Roll.

Scéna z rodinného muzikálu Kapka medu pro Verunku.
Kapka medu pro Verunku končí po pěti letech slavnostní derniérou na Konopišti