„Ve čtvrtek 5. ledna Středočeský kraj vydal usnesení, v němž souhlasí se záměrem 2. plánu otvírky, přípravy a dobývání části výhradního ložiska štěrkopísku Horní Bousov a nepožaduje další posuzování dle zákona o vlivech na životní prostředí," stojí ve vyjádření odboru životního prostředí. To Deníku sdělila mluvčí Středočeského kraje Helena Frintová.

Starosta Dolního Bousova Miroslav Boček zprávou ale příliš nadšený není, byť ji jako povinnou informaci obyvatelům museli zveřejnit na úřední desce. „Projekt se táhne už léta a týká se místních částí Bechov a Horní Bousov," upřesnil Miroslav Boček. Připomněl, že když se začalo opět mluvit o rozšiřování těžby, obce Rohatsko a Dolní Bousov se postavily proti. „Vzniklo několik petic, máme i právníka, který nás zastupuje," konstatoval.

Devastace krajiny

Obce se k záměru staví negativně zejména proto, že v lokalitě, kde by se mělo těžit, je spodní voda a hrozilo by tak, že by o vodu přišlo nejen město, ale i lidé, kteří ve zmíněných částem mají studně. Jako důvod ale zmiňuje i devastaci krajiny. „Zatím se bráníme a těžbu oddalujeme. Mám ale takový dojem, že těžba je jen otázkou času, " dodal Miroslav Boček.

Do konce roku 2016 se těžilo jen v Obrubech. V tomto tožisku budou v budoucnu probíhat již jen sanační a rekultivační práce podle schváleného plánu rekultivace.

Čtěte také: Bohatice mohou slavit, štěrkopísek se u Pertoltic zatím těžit nebude