Během uplynulého týdne podlehli ve středních Čechách chřipce dva lidé – a od začátku chřipkové sezony se počet obětí virů chřipky vyšplhal již na jedenáct. Většinou šlo o lidi ve vyšším věku, zpravidla trpící chronickými onemocněními.

To, že chřipka udeří tak, že kvůli ní musí pacienti do nemocnice, bohužel není ojedinělé ani v dětském věku. Někdy je vývoj natolik závažný, že si dokonce vyžádá hospitalizaci na jednotce intenzivní péče či na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. „Evidujeme 54 klinicky závažných případů chřipky,“ připomněla Šalamunová počet, který se během posledního týdne navýšil o sedm. Také tento údaj znamená, že ještě zdaleka není vyhráno. Zmíněných jedenáct lidí z těchto pacientů nepřežilo. 

Ilustrační foto
Průměrná mzda dosahuje 31 951 korun. Pro většinu lidí jen sen

Stav epidemie nadále trvá

Páteční vyhodnocení údajů praktických lékařů a pediatrů o nemocných, kteří je navštívili v souvislosti s akutní respirační infekcí, ukazují, že již dříve zaznamenaný mírný pokles nemocnosti nadále pokračoval. Ve srovnání s údaji z minulého týdne šlo o úbytek o 2,7 procenta. Celková nemocnost dosahovala v kraji 1724 onemocnění na sto tisíc obyvatel. Je to stále nad hranicí epidemie, za niž se zpravidla považuje 1600 přepočtených pacientů. 

Poměrně výrazné rozdíly lze zaznamenat mezi jednotlivými regiony. Příbramsko se konečně zbavilo nelichotivě dlouhodobého prvenství, když nejvyšší nemocnost byla aktuálně zaznamenána na Benešovsku. Nejpříznivější situace zůstává na Kladensku, a to navzdory mírnému nárůstu počtu pacientů. Příbramsko a Mladoboleslavsko zaznamenaly během uplynulého týdne největší úbytek nemocnosti – přičemž nelze přehlédnout, že právě v těchto dvou okresech měli školáci jarní prázdniny. Ty jsou spojeny s omezením kontaktu dětí v kolektivech, což na šíření onemocnění zpravidla mívá zásadní vliv. V příštím týdnu budou mít jarní prázdniny na Berounsku a Benešovsku. Jde už o šestý prázdninový turnus – a poslední. Všude jinde již mají školáci „jarní“ volno za sebou.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost je velmi nízká. A ještě šla dolů!

Chřipek ubylo o sedminu

Příznivěji než mírný pokles celkového počtu respiračních infekcí se vyvíjejí případy, u nichž lékaři stanovili přímo příznaky chřipky. Ty se na celkové nemocnosti podílejí z 16,1 procenta. Z údajů ředitelky protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlové plyne, že aktuálně chřipka v kraji trápí 278 lidí ze sta tisíc obyvatel. Proti minulému týdnu to znamená úbytek o sedminu: o 14,7 procenta. 

Jeden zákaz nově přibyl

Středočeský kraj je nadále ve fázi plošné epidemie, varují hygienici před přílišným optimismem. Upozorňují, že i když dlouhodobě uplatňované zákazy návštěv již byly někde zrušeny, v některých nemocnicích a ve většině domovů seniorů (či obdobných zařízení poskytujících sociální služby) nadále trvají. Jeden byl dokonce nově hlášen z pomezí Berounska a Příbramska – ze seniorského domova na Zátoru v Hostomicích.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Okolnosti nehody u Horoměřic, při níž vyhasly tři životy, policie zatím nezná

Akutní respirační onemocnění ve Středočeském kraji v 10. kalendářním týdnu

Věková skupina  Onemocnění na sto tisíc obyvatel  Změna proti předchozímu týdnu
Do 5 let  4209  +8,1 procenta
6–14 let  2527  +7,6 procenta
15–24 let  2016  -12 procent
25–59 let  1140 -6,9 procenta
Nad 60 let  1128  -10,4 procenta
Celkem 1724  -2,7 procenta


Vývoj situace v regionech v regionech v 10. kalendářním týdnu

Region  Onemocnění na sto tisíc obyvatel  Změna proti předchozímu týdnu
Benešovsko 2128  +6,8 procenta
Berounsko 1675 +1,5 procenta
Kladensko 1117  +7,7 procenta
Kolínsko 1567  +6 procent
Kutnohorsko  1599 +0,8 procenta
Mělnicko  1710 -5,2 procenta
Mladoboleslavsko  1782 -16,1 procenta
Nymbursko 1985  +18,9 procenta
Praha-východ 1760  -5,3 procenta
Praha-západ 1703  +2,8 procenta
Příbramsko  2112  -20,5 procenta
Rakovnicko  1798 -7,8 procenta


Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Oprava mostu. Ilustrační foto.
Opravy mostů znamenají stop pro auta i autobusy