Simulace výbuchu skladu trhavin společnosti Explosia a následné zahoření okolních prostor neušla pozornosti občanů Lužné. „Slyšeli jsme hasiče a viděli policejní auto. Mohu říci, že jsme určitě rádi, že se podobná preventivní opatření provádějí. Jsme pak mnohem klidnější, i když je sklad od obce daleko," řekla paní Iveta.

Na místo se sjeli profesionální hasiči z Rakovníka a dobrovolní hasiči z Lužné a Řevničova. Akce se zúčastnily čtyři cisterny, jeden velitelský vůz a jedna cisterna zůstávala 
v záloze pro případ potřeby na stanici. Mluvčí společnosti vlastnící sklad, Martin Vencl, popsal: „Okamžitě začali prozkoumávat terén a rozmisťovat hadice."

Tentokrát bez záchranářů

Oblast zásahu zajistila Policie České republiky, aby se 
k potencionálně nebezpečnému prostoru nemohly přiblížit nepovolané osoby. Záchranáři se tentokrát neúčastnili. „Úplné výsledky cvičení budou stejně jako v jiných, podobných případech známy za zhruba dva týdny," dodal ještě k rychlému zásahu Petr Svoboda.

„Během cvičení nenastaly žádné potíže. Jak policisté a hasiči, tak i zástupci společnosti Explosia nabyli zkušeností a ověřili si, že v případě nutnosti zásahu jsou schopni plně spolupracovat a zajistit vše potřebné tak, aby nedošlo k ohrožení obyvatel v okolí skladů v Lužné," konstatoval v závěru akce Martin Vencl.

Čtěte také: V poděbradských sklárnách unikla kyselina, zasáhli hasiči. Jen v rámci cvičení