V internetovém hlasování v rámci již 18. ročníku ankety, jež pořádající Nadace Partnerství spustila v pondělí, reprezentuje kraj planá hrušeň neznámého věku, s obvodem kmene 200 centimetrů. Roste nedaleko Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku; u polní cesty mezi Zvířeticemi a Bítouchovem.

Strom v takzvané svatomartinské aleji, který do celorepublikového hodnocení nominoval Petr Čáslavský, je posledním zdravým stromem z někdejší aleje. Hrušeň, která je v krajině viditelná z velké dálky, upozorňuje na nové stromořadí mladých ovocných stromků, jež místní dobrovolníci postupně dosazují vždy na podzim – v rámci Svatomartinské výzvy.

Nyní je v této aleji přesně 111 stromů (přičemž hlavním výsadbovým dnem se stal 11. listopad 2017). Alej se však stává třeba i místem jarního setkávání…

Mezi 92 stromořadími se umístila Alej Johanky z Rožmitálu celostátně na třetím místě a ve Středočeském kraji s převahou vyhrála.
Na krásné stromořadí je možno upozornit v soutěži Alej roku

Své zelené favority mohou příznivci přírody podpořit od pondělka, kdy pořádající nadace spustila internetové hlasování na www.stromroku.cz, až do 25. září. Výsledky pak budou vyhlášeny 3. října.

Strom, který se stane republikovým vítězem, bude nejen reprezentovat naši zemi v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku. Získá také odborné ošetření od specializované firmy z Plzně, jež se zaměřuje právě na arboristiku.

Na Amálce u Lán vzniká první Chytrá krajina.
U Lán vzniká krajina budoucnosti. Má pomoci přežít