Konkrétně mezi 14. a 23. hodinou meteorologové v pondělí očekávají čerstvý jižní až jihovýchodní vítr, jehož nárazy mohou místy dosahovat 15 až 20 metrů za sekundu (tedy 55 až 70 kilometrů za hodinu) – přičemž v bouřkách mohou nárazy krátkodobě zesílit. Dřívější zkušenosti ukazují, že při takto intenzivním větru už padají větve i celé stromy, což často přináší komplikace v dopravě, a hrozí škody na budovách i možnost úrazu uvolněnými předměty.

Odběrové místo pro pacienty s podezřením na nákazu koronavirem. Ilustrační foto.
Nových pacientů s koronavirem přibylo jen nepatrně

V souvislosti s očekávaným počasím meteorologové doporučují předem zajistit okna a dveře – a také odstranit nebo upevnit volně uložené předměty včetně zahradního nábytku a slunečníků. Pozornost je žádoucí věnovat také třeba zabezpečení skleníků nebo venkovních trampolín. Při pohybu venku by pak měli být ostražití jak řidiči, tak chodci.

Výstražné informace ČHMÚ 10. května 2020.Zdroj: ČHMÚ

Již s platností pro celý kraj přinášejí meteorologové také předběžné varování před velmi citelným ochlazením, kdy by mohly přijít k újmě okrasné rostliny i teplomilnější zahradní či zemědělské plodiny. Má být aktuální v noci na středu, a to mezi druhou a sedmou hodinou – přičemž svou předpověď budou meteorologové dále upřesňovat.

Již nyní je ale dobré myslet na ochranu ohrožených rostlin a plodin fólií. Řidiči, kteří vyjedou do horských oblastí, se mohou setkat i s poměrně vydatnou sněhovou nadílkou na silnicích.

Ilustrační foto.
Nehod motorkářů v sobotu přibylo. Hlavně kolem poledního