ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

A řeč není jen o těch, které zřizuje kraj, případně těch, jež jsou zařazeny v krajské sociální síti. Hejtmanství se podle Heřmanové chystá na situaci, kdy by případně bylo v domovech důchodců zapotřebí posílit personál.

Ilustrační foto.
Darované roušky mohou mít odvoz zdarma. Kamkoliv

„Sami oslovujeme dobrovolníky – a zároveň jsme dohodnuti na využití dobrovolnické platformy chcipomoct.cz,“ konstatovala radní s tím, že v kraji zůstává zachován plný rozsah služeb, na které jsou senioři zvyklí.

A pokud by bylo třeba, je možné reagovat zajištěním personálu i odpovídající péče, ujistila s tím, že pomoci mohou například i učitelé zdravotnických škol – a rovněž jejich studenti. Samozřejmě se ale nespoléháme jen na ně,“ konstatovala Heřmanová.

Ilustrační foto.
Středočechů s koronavirem je téměř pět stovek. Pražanů přes tisíc

V souvislosti se zabezpečením domovů seniorů uvedla v pátek odpoledne hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), že se již podařilo vybavit domovy seniorů ochrannými pomůckami. A rovněž z tohoto pohledu je nachystána záloha. „Jsou připraveny balíčky, které zahrnují nejvyšší typ ochrany pro případy, kdy se vyskytne v některých zařízeních sociální péče infekce,“ řekla hejtmanka.

Je také, jak doplnila, nachystán „velmi rychle proveditelný“ plán, jak uvolnit kapacity pro infekční pacienty a oddělit je od ostatních. „Využijeme v jeho rámci jiných krajských zařízení,“ naznačila. Již v uplynulých dnech se objevila informace, že seniory, kteří onemocní, by bylo možno přesunout třeba do internátů. „Kraj pochopitelně připravuje i ubytovací kapacity pro personál,“ doplnila hejtmanka.

Ilustrační foto.
Darované roušky mohou mít odvoz zdarma. Kamkoliv

Sociální služby ve Středočeském kraji
- V oblasti sociálních služeb je Středočeský kraj zřizovatelem 59 příspěvkových organizací
- V kraji je dalších 183 zařízení sociální péče, které jsou zařazena v síti kraje – a také 47 zařízení působících mimo tuto síť
- Celkově se zařízení sociální péče starají o 10 200 klientů; pracuje v nich 7130 zaměstnanců v přímé péči
- V kraji dále funguje šest příspěvkových organizací hl. m. Prahy

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník