Zatímco spoustě lidí převrátila jejich životy opatření spojená s šířením nového typu koronaviru, běžný běh přírody se nezastavil. Ve Spolaně, kde se loni v dubnu během čtvrtého roku sledování pobytu těchto dravců v areálu experty neziskového sdružení Alka Wildlife vylíhlo historicky první sokolí mládě, nyní samička sedí hned na třech vejcích.

Mělnická lékárnice Liběna Bartáková.
Liběna Bartáková: Práce v lékárně je můj život

Na komíně bývalé čistírny exhalací neratovické chemičky je v 80metrové výšce umístěna hnízdní budka od roku 2015. Nejprve se v ní samice kriticky ohroženého sokola stěhovavého vyskytovala sama, loni se poprvé objevil i partner – a samička snesla vajíčka. To se letos opakovalo – přičemž jednatel Spolany Miroslav Falta si pochvaluje, jak skvělé je sledovat prostřednictvím záběrů z fotopasti, že se samici hnízdění daří. „Jsme velmi rádi, že se k nám dvojice sokola stěhovavého vrátila. Doufáme, že vše půjde hladce – a dočkáme se dalších potomků,“ řekl Falta.

Tradičně na budku v areálu Spolany na jaře dohlíží ornitolog ze sdružení Alka Wildlife (a také zooloog ústeckého muzea) Václav Beran. V březnu ji navštíví, vyčistí, ale i zkontroluje její stabilitu – a také nastaví fotopast. Ta nyní podle jeho slov poskytuje výborný přehled o vajíčkách. „Mláďata by se mohla vylíhnout ve druhé polovině dubna – a později se vydáme na komín je okroužkovat,“ plánuje Beran.

Sokolí páry, jichž nyní v České republice žije necelá stovka, si k hnízdění vybírají například i areály elektráren či tepláren – či třeba komín rafinerie v Kralupech nad Vltavou. Vyhovují jim klidná místa s dobrým rozhledem vysoko nad zemí: právě na komínech či na chladicích věžích.

Jiří Bartoška
Pracovníkům pečovatelských služeb děkuje i senior Bartoška