Na pořádný fujavec by se podle ní měli připravit především lidé v jižní části Středočeského kraje: v pásu od Příbramska přes Benešovsko a Kutnohorsko až ke Kolínsku.

Meteorologové očekávají čerstvý, přechodně i silný, západní až jihozápadní vítr s nárazy 15 až 20 metrů ta sekundu (tedy 55 až 70 kilometrů za hodinu). To už může přinášet škody na stromech i lesních porostech i na budovách – a také hrozí úraz jak zlomenými větvemi, tak uvolněnými předměty.

Meteorologové rovněž upozorňují na možné komplikace v dopravě. Řidiči by si měli dávat pozor nejen na nečekané překážky na vozovce, ale i na samotné poryvy větru lomcujícími s jejich vozidly – a také chodcům se při pohybu venku vyplatí obezřetnost.

Ilustrační foto.
Vichr nejen skácel desítky stromů, ale také převracel auta

Může se přitom stát, že někde řádění vichru zažijí během týdne dokonce ještě potřetí. Západní až jihozápadní vítr s nárazy 15 až 20 metrů za sekundu by se totiž středními Čechami mohl podle očekávání meteorologů prohánět i v neděli – a to na celém území kraje v době mezi sobotní půlnocí a nedělní půlnocí. Prozatím však nejde přímo o varování, ale o předběžné upozornění. To se bude dále upřesňovat v závislosti na detailní předpovědi počasí.

Středočeské oblasti, kde v pátek platí varování před silným větrem
- Benešov
- Čáslav
- Dobříš
- Hořovice
- Kolín
- Kutná Hora
- Příbram
- Sedlčany
- Vlašim
- Votice
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav, systém integrované výstražné služby

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová.
Novela stavebního zákona: Obíhat budou papíry, ne lidé, vzkazuje ministryně