Zářijovou sérii odstartovaly již o první sobotě v měsíci vinařské slavnosti na zámku v Dobřichovicích. Nadcházející sobota láká milovníky vína na Kutnohorsko, na zámek Kačina. Tamější akce spojená i s dožínkami nabízí nejen ochutnávky produkce různých vinařů, ale také hudební program, zábavu pro děti, tradiční řemesla či výstavy zemědělské techniky a zvířat.

Na 14. až 16. září se chystá vyhlášení Mělnické vinobraní, které mimo jiné připomene i historii vinařství. Hrad Točník se stane kulisou královského vinobraní s atmosférou středověku, jemuž patří víkend 22. a 23. září.

Ve znamení doby předhusitské, éry císaře a krále Karla IV., jenž ve 14. věku nechal na Mělnicko přivézt burgundskou révu i francouzské vinaře, aby místní viniční hospodářství zvelebili (ale zčásti také v duchu století páry, protože některé návštěvníky přiveze parní vlak), se ponese tradiční Karlštejnské vinobraní, jehož XXII. ročníku patří 29. a 30. záři.

Tečku za poprázdninovými víkendy zasvěcenými moku z révy a zábavě přinese Zámecké vinobraní v Domousnici na Mladoboleslavsku, naplánované na 29. září. Dokazuje, že vínu se může dařit i na okraji Českého ráje.

Ilustrační foto.
Firmy trápí nedostatek lidí, zaměstnancům to nahrává