V rámci příprav na volby firma nejen zrušila plánované odstávky dodávek elektřiny, ale také posiluje počty pracovníků připravených reagovat na nenadálé poruchy – jak přímo lidí v terénu, tak i v rámci týmů na call centru i na dispečinku, informovala Holingerová o připravenosti řešit operativně řešit výpadky, které by mohly být způsobeny nepříznivým počasím. Konstatovala, že žádné plánované práce na distribučním zařízení elektřiny se nebudou provádět od páteční 13. hodiny do sobotní půlnoci – a v případě konání druhého kola volby se obdobná opatření budou vztahovat také na termín 26.–27. ledna. 

Pro případné zásahy v terénu by opravárenským týmům mělo relativně přát počasí. Nečeká se abnormálně větrné počasí ani velká námraza, což obojí přináší problémy – a ani další fakta z předpovědí meteorologů nemají důvod působit vrásky. V zimním období představují pro energetiky největší nesnáze rozbahněný či rozmoklý terén a sněhové závěje, komplikující nasazení těžké techniky i samotnou dopravu montážních čet na místo prací. S takovými podmínkami se pro nadcházející víkend nepočítá.

Ilustrační foto.
Změny příměstské dopravy se nyní týkají autobusů, v únoru má dojít na vlaky

Nad Středočechy visí ostuda z minulých voleb
Dění ve volebních místnostech bude ve středních Čechách zřejmě tentokrát sledováno s větší pozorností než obvykle. Po podzimních parlamentních volbách totiž Středočeský kraj získal nelichotivý punc problémového regionu, kde volební komise mohou při sčítání hlasů dospět k výsledkům neodpovídajícím vůli voličů. 

Problémy odhalilo plošné přepočítávání hlasů odevzdaných pro kandidáty středočeské ODS Nejvyšším správním soudem ČR – přičemž se ukázalo, že omyly zvláště při započítávání preferenčních hlasů (tedy kroužků voličů, kteří se rozhodli některé kandidáty upřednostnit) byly natolik závažné, že se na poslední chvíli dokonce měnilo obsazení Poslanecké sněmovny: Petra Bendla vystřídal Martin Kupka. Zásadní nedostatky se však týkaly i započítávání hlasů pro další kandidáty. 

Podobné chyby schopné ohrozit samotnou důvěru v regulérnost voleb se podle všeho objevily i v dalších regionech – zrovna Středočeský kraj se však stal jejich nelichotivým symbolem. Podnět voliče občanských demokratů vedoucí k rozsáhlému přepočítávání totiž přišel právě ve středních Čechách. Ty tak jistě nyní budou sledovány s větší pozorností – byť je pravdou, že přímá volba prezidenta je z pohledu sčítání hlasů podstatně jednodušší (a tudíž otevírá i mnohem užší prostor k případným pochybením).

Ilustrační foto.
Tři základní témata turistiky v kraji nabízejí vždy po dvanácti lokalitách