Primátor Raduan Nwelati a bývalá šéfka Okresní agrární komory Dagmar Mocová, která byla dosud na kraji předsedkyní výboru pro životní prostředí a zemědělství, letos do kraje nekandidovali. Zastupitelka Všejan Zuzana Nekovářová, předsedkyně krajského finančního výboru, a bývalá starostka Bakova Jana Štěpánová ano, ale neúspěšně. Pro ni je favoritem na post hejtmana Středočeského kraje Vít Rakušan. 

Zuzana Nekovářová (KSČM): Situace je podle sdělení z médií nepřehledná. Pokud si vzpomínám správně, ANO nejprve prohlásilo, že chce post hejtmana, potom, že na něm netrvá, pokud bude mít převahu v radě kraje. Co se týká pana Rakušana, myslím, že je velmi ambiciózní, otázkou však je, zda se vzdá postu starosty Kolína, kde odvedl kus práce. Jako hejtman nemůže být uvolněný. Co se týká našeho volebního výsledku, čekala jsem, že nebude tak silný jako minule, ale takový propad jsem nečekala. Myslím, že na kraji se za nás odvedlo dost práce.

Raduan Nwelati (ODS): Výsledek voleb lze interpretovat různě. Pokud jej chceme vidět pozitivně, pak jej srovnáme s výsledky parlamentních voleb, ve srovnání s posledními krajskými volbami jde však o ztrátu místo 18 jsme získali 13 procent. Do budoucna bych si přál lepší výsledky. Co se týká aktuálního vyjednávání, jsme připraveni podpořit pravici. Za pravicové strany považuji jak ANO, tak STAN. Oba kandidáty na hejtmana samozřejmě znám, oba mají zkušenosti se starostováním, neumím ale odhadnout, jací budou na pozici hejtmana.

Jana Štěpánová (ODS): Přála bych si rozumnou koalici s rozumnými lidmi. Dovedu si představit různé koalice. Pana Rakušana, který je kandidátem na hejtmana za STAN, z působení v zastupitelstvu znám a myslím, že by mohl být zárukou správného směřování kraje. Myslím si, a osobně v to doufám, že na post hejtmana má našlápnuto více než paní Jermanová. Výsledky voleb ukázaly, že kraj není v nejlepší kondici, dokládá to pokles ČSSD i KSČM, ani vstup ANO na scénu však není zárukou toho, že se nám bude dařit lépe.

Čtěte také: Výsledky voleb jsou překvapením, shodují se kandidáti z Kutnohorska do kraje