Středočeský kraj bude stejně jako v končícím volebním období zastupovat 26 poslanců; jejich složení se ale pozmění. Ve výkonu mandátu jich má plynule, tedy bez přerušení, pokračovat rovná polovina: 13. Naopak zcela z Poslanecké sněmovny odcházejí dosud vládní sociální demokraté – předseda strany a lídr středočeské kandidátky Jan Hamáček se už v sobotu přihlásil k odpovědnosti za výsledek a ohlásil odstoupení – i zástupci další strany s letitou historií: komunisté (a také jejich vedení kvůli neúspěchu končí). Dosud vládnoucí ANO si ze středočeského pohledu do poslaneckých lavic pohorší o jeden mandát: bude mít osm poslanců. Lídr kandidátky Karel Havlíček to pro Deník označil za úspěch, jaký ani nečekal.

Silné strany mají v koalicích převahu

Nejpočetnější středočeskou partu bude mít ve sněmovních lavicích koalice SPOLU s deseti poslanci, z nichž šest je členy ODS; sestavu doplní tři zástupci TOP 09 a nestranička navržená KDU-ČSL. Šest poslanců bude vlastně staronových, protože v poslancování pokračují: za ODS to jsou Petr Bendl, Martin Kupka, Vojtěch Munzar a Jan Skopeček, za TOP 09 Jan Jakob a Helena Langšádlová. Novými tvářemi se stanou Jiří Havránek, Jan Hofmann (oba ODS), Jiří Slavík z TOP 09 a za lidovce nestranička Nina Nováková.

Vítězové sněmovních voleb 2021 v okrscích.
Jak letos volili Češi. Proklikejte si podrobné volební mapy až do úrovně okrsků

Mezi osmi poslanci z řad ANO plynule pokračuje čtveřice: Stanislav Berkovec, František Petrtýl, Julius Špičák a Helena Válková. Vrací se také někdejší místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová, jež v minulosti parlamentní působení opustila kvůli postu středočeské hejtmanky. Neznámou tváří není ani jediný nestraník v týmu, nynější dvojnásobný ministr Karel Havlíček, který byl jedničkou kandidátky. Mandáty dále získali Romana Fischerová a Tomáš Helebrant. Poslancem zůstává i předseda ANO a nynější premiér Andrej Babiš – tentokrát však nekandidoval ve středních Čechách, kde žije, ale v Ústeckém kraji.

V šestici středočeských poslanců PirSTANU mají Piráti jedinou zástupkyni, a to Kláru Kocmanovou. Původním pořadím na kandidátní listině, kde byli její spolustraníci podstatně viditelnější, voliči důkladně zamíchali kroužkováním preferenčních hlasů. V poslancování pokračují známé tváře STAN Věra Kovářová a Vít Rakušan. Nově nastupují jejich spolustraníci Martin Exner, Ondřej Lochman a Barbora Urbanová. Překvapením je odchod pirátského poslance Františka Kopřivy, který byl na kandidátní listině trojkou. Naopak zůstává předseda Pirátů Ivan Bartoš, o němž však platí totéž co o Babišovi: v rámci kandidatury změnil domovenku. Mimochodem: jejich vzájemný souboj na severu Čech vyzněl v Babišův prospěch.

Volební okrsek číslo 1 v Mnichově Hradišti
Vítězem voleb je koalice SPOLU. Jak ve Středočeském kraji, tak i celostátně

Ze dvou středočeských poslanců z řad SPD pokračuje ve funkci Radek Rozvoral. Nováčkem je Oldřich Černý. Poslancem zůstává i předseda strany Tomio Okamura, dosud také jeden ze středočeských poslanců. Rovněž on však změnil region – nově zastupuje kraj Moravskoslezský.

Krajští náměstci se zatím nebalí

Politici ze středních Čech nyní aktivně vstupují do povolebního vyjednávání o sestavení vlády, do čehož by se rádi pustili jak představitelé obou úspěšných koalic – ti ještě v sobotu večer podepsali memorandum o společném postupu a chtějí jednat o programových shodách – tak i nynější premiér Babiš. Ten rovněž v sobotu oznámil, že na tahu je nyní prezident republiky Miloš Zeman – a uvidí se, jak bude postupovat; podle něj se to však ukáže až ve středu. Naopak obě koalice, mající dohromady většinu 108 poslanců, hlavu státu žádají, aby jednáním o sestavení vlády pověřil předsedu ODS Petra Fialu.

Pro takový případ se už dlouho před volbami hovořilo o tom, že kandidáty na ministerské posty jsou i osobnosti středočeské politiky – přičemž není vyloučeno, že by do vedení resortů mohli být povoláni i někteří z nynějších náměstků hejtmanky Petry Peckové (STAN). Ta však na dotaz Deníku odmítla, že by se už nyní připravovaly případné změny ve vedení kraje. „Zatím s žádnými obměnami nepočítám. Budu je řešit, až budou věci jasné – tedy nejen až budou známy výsledky voleb, ale i výsledky povolebního vyjednávání,“ uvedla. „Zatím všichni pracujeme s nasazením ve standardním složení,“ konstatovala, že nyní se nic nemění.

Karel Havlíček, lídr středočeské kandidátky ANO
Ztrátu mandátu považuje za úspěch. Čekal jsem horší výsledek, řekl Havlíček

Zvolení poslanci za Středočeský kraj
* Koalice SPOLU:
- Petr Bendl (55), ODS, poslanec, OSVČ, Bratronice
- Jiří Havránek (28), ODS, živnostník, vysokoškolský učitel, Bratčice
- Jan Hofmann (36), ODS, technolog ve strojírenství, podnikatel, zastupitel obce, Kněžmost
- Jan Jakob (38), TOP 09, starosta, poslanec, Roztoky
- Martin Kupka (45), ODS, starosta, poslanec, Líbeznice
- Helena Langšádlová (57), TOP 09, poslankyně, Černošice
- Vojtěch Munzar (44), ODS, poslanec, ekonom, Kladno
- Nina Nováková (67), nestranička, středoškolský pedagog, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
- Jan Skopeček (40), ODS, ekonom a vysokoškolský pedagog, poslanec, Hořovice
- Jiří Slavík (53), TOP 09, starosta, Votice

* ANO 2011:
- Stanislav Berkovec (65), ANO, poslanec, novinář, výtvarník, Slaný
- Romana Fischerová (52), ANO, místostarostka, manažerka, Lysá nad Labem
- Karel Havlíček (52), nestraník, místopředseda vlády, ministr, Mníšek pod Brdy
- Tomáš Helebrant (47), ANO, ředitel společnosti, Dobříš
- František Petrtýl (62), ANO, poslanec, Mladá Boleslav
- Jaroslava Pokorná Jermanová (51), ANO, ekonomka, krajská zastupitelka, Benešov
- Julius Špičák (69), ANO, poslanec, lékař, Ptice
- Helena Válková (70), ANO, poslankyně, profesorka trestního práva, zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Praha

* Piráti a STAN:
- Martin Exner (57), STAN, starosta, obchodník v zahraničním obchodu, Nová Ves
- Klára Kocmanová (28), Piráti, OSVČ, předsedkyně místního sdružení Pirátů, Kutná Hora
- Věra Kovářová (57), STAN, poslankyně, překladatelka, lektorka německého jazyka, Chýně
- Ondřej Lochman (40), STAN, starosta, pedagog, Mnichovo Hradiště
- Vít Rakušan (43), STAN, poslanec, středoškolský učitel, bývalý starosta, Kolín
- Barbora Urbanová (30), STAN, zastupitelka, ředitelka institutu, spolupracovnice Víta Rakušana, Dolní Břežany

* SPD:
- Oldřich Černý (56), SPD, živnostník, zastupitel, Kladno
- Radek Rozvoral (54), SPD, poslanec, místostarosta, Všechlapy

Zdroj: Český statistický úřad