Spekulace šířící se v okolí, že oběť měla v obličeji devastující zranění, Chalupa nekomentoval. „S ohledem na skutečnost, že vyšetřování je na samém počátku, nelze zatím v této fázi probíhajícího trestního řízení k případu uvolnit další bližší informace,“ konstatoval. S obvyklým vyjádřením, že k objasnění okolností a příčiny smrti byla nařízena soudní pitva.

Něco však naznačují jeho slova o tom, že v případě prokázání viny a následném odsouzení by mohl být ve hře trest odnětí svobody v rozmezí 15 až 20 let nebo i trest výjimečný. Znamená to, že nešlo o „obyčejnou“ vraždu, pro niž trestní zákoník stanoví sazbu od 10 do 18 let pobytu za mřížemi. Přísnější trest je aktuální v případech, kdy skutek provázely výrazně přitěžující okolnosti: například šlo o čin spáchaný zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, s úmyslem získat prospěch nebo zakrýt jiný trestný čin či z rasových nebo náboženských pohnutek.

Chalupa také potvrdil dřívější informace, že v souvislosti s prošetřovanou událostí, která jako vražda jevila už od prvopočátku, policisté hned na místě zadrželi 56letého muže. „Na základě vyhodnocení výsledků z provedených úkonů v trestním řízení policejní vyšetřovatel zahájil ve středu trestní stíhání zadrženého,“ zvedl Chalupa. Zmínil také, že státní zastupitelství podalo soudu návrh na vzetí obviněného do vazby.

Ilustrační foto.
Velmi silný vítr pokácel desítky stromů
Ilustrační foto
Na ženě vzplálo oblečení, plameny se naštěstí podařilo rychle uhasit