Záměr na vybudování dvou obřích hal Goodman Zdiby Logistic Centre hodnotili středočeští radní v rámci takzvaného procesu EIA – posouzení vlivu stavby na životní prostředí – už loni v dubnu. Tehdy rada (jež před změnou ve středočeské koalici zasedala v jiném složení) neřekla, že je proti – ale v žádném případě ani pro. S argumentem, že hrozí zhoršení kvality života místních obyvatel, a dokonce se lze obávat i ohrožení jejich zdraví, si vyžádala doplnění a částečné přepracování dokumentace. Právě její novou podobu nyní krajští radní posuzovali – a vydali nesouhlasné stanovisko. Respektovali tak doporučení krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství.

Důvod? Předkladatel neakceptoval všechny loňské požadavky středočeských radních, vysvětlil náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD), k jehož kompetencím patří oblasti životního prostředí a zemědělství. „Kraj tehdy vydal nesouhlasné stanovisko k předloženému záměru a požadoval podrobněji rozpracovat dopravní situaci, vliv na zdraví, pohodu bydlení a krajinný ráz,“ upřesnil Petera.

Miloš Petera.
Ekologická osvěta se má zaměřit všechny generace. A hlavně: smysluplně

Většina z předkládaných námitek, které se již v rámci zveřejnění původní podoby dokumentace přímo sypaly, se podle Peterových slov týkala řešení dopravní situace. Provoz centra by totiž s sebou přinášel jízdy množství kamionů, dále menších nákladních aut a dodávek i osobních aut přivážejících a odvážejících zaměstnance – u všech kategorií vozidel v řádu stovek denně. A představy, že doprava z areálu by měla být vedena na silnici II/608 a I/9 a dále přes exit 1 na dálnici D8, vzedmula hotový příval nesouhlasu. Další výhrady protestujících se týkaly třeba obav z hluku nebo přílišné blízkosti zamýšleného komplexu k historické části obce i k obytné zástavbě.

Doplněná a přepracovaná dokumentace předložená loni 28. listopadu sice na dřívější připomínky k řešení dopravní situace reaguje a investor také přišel s nabídkou, že bude financovat rekonstrukci křižovatky – odpůrcům to však nestačí. Protesty veřejnosti vůči stavbě pokračují.

Ilustrační foto
Od noci může vítr přivát problémy. Hlavně na jihovýchodě kraje

Zamítavé stanovisko středočeských radních je sice velmi významným momentem, nejde však o konečný verdikt. Proces EIA nadále pokračuje. „V současné době je dokumentace rozeslána dotčeným orgánům a územním samosprávným celkům k vyjádření – s termínem do 11. ledna,“ konstatoval Petera. Připomněl současně, že ke stejnému datu se ke zveřejněné dokumentaci může vyjádřit i veřejnost. Pokud odpůrci stavby zareagují na vicehejtmanova slova a znovu zabrousí očima na datum, dá se předpokládat, že leckde ve Zdibech i okolí se bude svítit dlouho do noci.

Podklady k záměru včetně zveřejněné dokumentace jsou k dispozici na portálu informační agentury životního prostředí CENIA.  Vbrzku je také možné očekávat veřejné projednání záměru – zřejmě na konci ledna. I o něm by měl s předstihem informovat portál CENIA – stejně jako úřední deska krajského úřadu.

Ilustrační foto.
Dřív než celá republika oslaví století existence trampská Ztracenka