To je onemocnění, při němž plíce „tuhnou“; jemná tkáň plicních sklípků se mění na husté vazivo. Včasné odhalení nemoci s nasazením léčby může pacientovi výrazně prodloužit život. V opačném případě je třeba počítat s úmrtím do pěti let.

Rozpoznat nemoc nemusí být pro laiky snadné. Často se mohou domnívat, že je trápí „pouhý“ kuřácký kašel. Nápadnými projevy tohoto onemocnění mohou být paličkovité prsty a nehty ve tvaru hodinových sklíček, radí Martina Šterclová, předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. „Při poslechu plic slyšíme u pacienta zvuk připomínající chůzi po zmrzlém sněhu nebo rozepínání suchého zipu,“ připomněla Šterclová, podle čeho se řídí lékaři.

Ilustrační foto.
Kvůli strachu z koronaviru dorazilo do ambulancí mnohem méně lidí

Den otevřených ambulancí nabídl zájemcům možnost zajít do 11 ordinací v Praze a 13 ve středních Čechách. Této příležitosti využilo dohromady 60 lidí – podle očekávání méně než v minulých letech. „Velmi pravděpodobně kvůli strachu z koronaviru, a to i přesto, že ordinace dodržují veškerá hygienická opatření,“ míní místopředsedkyně ČPFS Ivana Čierna Peterová, které ordinuje v Brandýse nad Labem.

Podezření na IPF pojali lékaři u dvou z těchto příchozích, informovala za tým kampaně Veronika Ostrá. „U některých návštěvníků ordinací zaznamenali podezření na jiná plicní onemocnění – a objednali je k podrobnějšímu vyšetření,“ konstatovala. Ostrá dále připomněla, že loni lékaři našli různé plicní nemoci u 29 obyvatel Středočeského kraje a Prahy – přičemž přímo IPF měli tři z nich.

Vakcína, koronavirus. Ilustrační foto
Nemoc covid-19 působí záhadně na mozek. Nepodceňujte důsledky, varují vědci

Šterclová upozorňuje, že IPF je typickým onemocněním, kdy pozdní odhalení může být překážkou zahájení účinné léčby. Připomíná v té souvislosti, aby lidé cesty k lékařům neodsouvali ani v nynější koronavirové době. „Pacienti si mohou ve zdravotnických zařízeních dojednat konzultaci tak, aby ani oni, ani lékař nebyli zbytečně vystaveni riziku přenosu infekce koronavirem,“ zdůraznila. „S řadou onemocnění se totiž pojí takzvané riziko z prodlení, které dramaticky zhoršuje životní vyhlídky pacienta,“ varuje.