První klienti žižického domova, pořízeného za bezmála sto milionů korun, se podle slov ředitele Zdeňka Syblíka nastěhují v pátek 1. listopadu. Další místa se budou zaplňovat postupně; na základě výsledků sociálního šetření, řekla Deníku středočeská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD).

Cílovou skupinou jsou senioři nad 65 let, kteří vyžadují pomoc nebo podporu v běžných denních činnostech, jež není schopna zajistit rodina, pečovatelská nebo terénní služba.

Tisíce odmítnutí za rok

Lůžek v domovech seniorů (bez ohledu na to, kdo je jejich provozovatelem), aktuálně krajská síť sociálních služeb eviduje 4651. K tomu ještě přistupuje 1478 míst v takzvaných domovech se zvláštním režimem, určených například lidem trpícím Alzheimerovou chorobou či demencí jiného typu.

Zaplnil by se zřejmě i dvojnásobný počet, pokud by byl k dispozici. Ve středočeských evidencích, o nichž se někdy hovoří jako o „pořadnících“, figuruje celkem 14 101 osob. Z žádostí podaných v roce 2018 vykázaly domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem celkem 4148 odmítnutých zájemců (z čehož 3764 představovaly žádosti sice oprávněné, avšak neuspokojené z důvodu plné kapacity), sdělila Deníku radní Heřmanová.

Nicméně jako doklad nejednotnosti evidenční praxe poskytla Deníku i údaje Pavly Karmelitové z krajského úřadu: ve sběru dat o sociálních službách za rok 2018 poskytovatelé uvedli, že přijali 8174 žádostí (5302 do domovů pro seniory a 2872 do domovů se zvláštním režimem).

Prezident Miloš Zeman.
Prezident Zeman má našlápnuto do kladenského klubu důchodců

Počty žádostí navíc neodrážejí skutečné počty žadatelů. Těch je ve skutečnosti méně. Není totiž výjimkou, že zájemce o umístění neosloví jediné zařízení, ale více: odhaduje se, že jich bývá tři až pět. Zkušenosti také ukazují, že někteří z předkladatelů žádostí o umístění v domově, ačkoli v evidencích figurují, už nežijí.

„Vnímáme jako relativně uspokojivou situaci, že v roce 2018 bylo uspokojeno 1374 osob,“ konstatovala Heřmanová. „Navíc je třeba zohlednit, že 543 osob nepocházelo ze Středočeského kraje – a 393 z nich byli lidé, kteří přišli z hlavního města,“ upozornila radní, že právě Pražané mají mezi zájemci výrazné zastoupení.

Místa přibývají zvolna

Otevřít zcela nový krajský domov se poslední dobou daří ve čtyřletých intervalech. Nyní jde o Žižice, kde kraj odkoupil, upravil a dokončil někdejší podnikatelský záměr, jehož výstavba se zadrhla. Předtím byla v srpnu 2015 zprovozněna dlouho zakonzervovaná budova v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku – a v říjnu 2011 se otevíral nově postavený domov v Berouně.

Nedávno byla také otevřena přístavba Domova seniorů Nové Strašecí na Rakovnicku s 20 lůžky domova se zvláštním režimem a chystají se i další akce. Poněkud rychlejším tempem přibývají soukromé projekty.

Lůžka v krajské síti sociálních služeb
* Celkem 8630; z toho příspěvkové organizace kraje 5524, ostatní zřizovatelé 3106

* Z toho:
- domovy pro seniory 4651 (příspěvkové organizace kraje 3339, ostatní 1312);
- domovy se zvláštním režimem 1478 (příspěvkové organizace kraje 650, ostatní 828)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje; údaje o síti pro rok 2020

Ilustrační foto.
Žloutenka číhá na příležitost až padesát dnů