Nabídka zdánlivě levné elektřiny, které ale nebyla výhodná, stála za schválením vyhlášky zakazující podomní prodej v Býkvi. „Několik lidí se od nich tehdy nechalo nachytat. Radnice jim pak pomáhala s obtížným rušením smluv," připomněl starosta, podle kterého šlo zejména o seniory.  „Od doby, kdy u nás platí vyhláška se zákazem, už jsme se s tím nesetkali," doplnil.

V Mělníku, kde byly příčiny shodné, byla vyhláška schválena před rokem. „Od té doby stížnosti na obtěžování podomními prodejci ustaly," řekl starosta města Ctirad Mikeš. Vyhláška je podle něho zásadním nástrojem pro městské strážníky, kteří mohou případy hned řešit a pokutovat.

Kralupy nad Vltavou byly před třemi lety prvním z měst v regionu, které vyhlášku zakazující podomní a pochůzkový prodej vydalo.

„Stává se, že se především prodejci elektřiny a plynu stále objevují, a když je lidé upozorní, že je ve městě tento způsob nabídky zakázán, ohánějí se tím, že mají povolení od radnice. To ovšem není pravda, povolení na prodej služeb ani zboží nikomu nedáváme," potvrdil kralupský místostarosta Libor Lesák. 

Kapří výjimka

Skoro rok už mají zákazovou vyhlášku i sousední Veltrusy. Stejně jako v dalších městech a vesnicích v ní je zaneseno, na jaké druhy prodeje a poskytování služeb se nevztahuje, jde například o vánoční kapry před svátky, prodej tiskovin prostřednictvím kamelotů nebo očkování zvířat.

Mezi vesnice, které podomní a pochůzkový prodej na svém území zatím nezakázaly, patří například Nedomice a Obříství. „Bývali u nás především prodejci nabízející smlouvy na elektřinu nebo plyn, ale po uvedení filmu Šmejdi, který odhaloval zákeřné praktiky, se stáhli," vysvětlila nedomická starostka Jitka Štyksová.

V poslední době se s prodejci, kteří by obcházeli domy s nabídkami, nesetkávají ani v Obříství. „Vyhlášku nemáme, protože bez obecní policie by bylo její dodržování obtížně vymahatelné. Pokud by se u nás objevili prodejci, kteří by obtěžovali seniory, obrátili bychom se na státní policii," doplnila obřístevská starostka Jitka Zimová.

Čtěte také: Podomní prodejci i přes zákaz zkoušejí stále nové triky. Lidi se snaží i okrást