A mimo jiné tvrdí – s odkazem na znalecký posudek havlíčkobrodské dendroložky Ireny Dundychové – že krajští silničáři zaplatili statisíce korun za prořezávky stromů, které vůbec nebyly provedeny. Nejprve takto upozorňoval na proklesťovací práce v úseku Albrechtice – Roztěž na Kutnohorsku, posléze přidal také úsek Radlice – Lhotka na Kolínsku.

Právě o něm byla ve čtvrtek řeč na jednání kontrolního výboru krajského zastupitelstva, které navštívil ředitel krajské správy silnic Zdeněk Dvořák. K ořezu stromů podél této silnice číslo II/334 na Kolínsku přinesl posudek vypracovaný soudním znalcem Františkem Tejkalem ze Žďáru nad Sázavou, který se coby znalec specializuje na oceňování lesních porostů a škody v lesích a dále pak na těžbu dříví.

Ilustrační foto.
Za devět měsíců přibylo v kraji dvanáct a čtvrt tisíce obyvatel

Posudek, který vzal kontrolní výbor na vědomí, klade šéf silničářů do protikladu k Pánkovu tvrzení opírajícímu se o závěry znalkyně Dundychové o tom, že stromy u silnice se naposledy prořezávaly před třemi až pěti lety a novější práce provedeny nebyly (přičemž jedinou výjimkou je prořezávka několika větví jednoho dubu zasahujících do silnice).

Znalec Tejkal uvádí, že na posuzovaných pozemcích nalezl značně prosychající alej 112 zhruba 70letých ořešáků královských. „Na stromech je patrný ořez větví z různých období. Poslední byl proveden před dvěma vegetačními obdobími, tj. v zimním období roku 2017/2018, což je patrno i na některých snímcích – z rány po uříznuté větvi vyrůstá dvouletý výmladek,“ odkazuje Tejkal i na pořízenou fotodokumentaci. Poznamenal dále, že posuzování ořezu větví s tak velkým časovým odstupem je značně obtížné, protože rány po řezech se rychle zacelují a po roce ztmavnou.

Kromě toho, že předložil posudek, ředitel Dvořák ve čtvrtek členům kontrolního výboru nabídl i výlet. Na Kolínsko. Nechal přistavit auto, aby se zájemci mohli jet podívat přímo na místo. „Členy kontrolního výboru jsem vyzval, aby provedené práce v inkriminovaném úseku sami osobně zkontrolovali – a mohli se okamžitě přesvědčit, že byly provedeny. Bohužel nikdo o tento způsob překontrolování prací neprojevil zájem,“ poznamenal ředitel Dvořák.

Již v minulosti odmítl také Pánkova slova o tom, že nebyly provedeny nasmlouvané práce včetně průklestu a odstranění náletových dřevin podél silnice u Roztěže na Kutnohorsku (na což byla najata stejná firma jako v úseku na Kolínsku, k němuž má Pánek výhrady). I v tomto případě trvá Dvořák na tom, že zakázka byla řádně vysoutěžena a práce provedeny byly – a jestliže znalkyně Dundychová nenašla stopy po odstranění náletových dřevin ani po prořezávkách, je prý otázkou, zda jí Pánek ukazoval správný úsek.

V případě tohoto úseku podél silnice třetí třídy se silničáři opírají o vyjádření společnosti Silvestris z Uhlířských Janovic. Zpracovatel Miloslav Vach konstatuje, že po provedených pracích zůstaly dodnes patrné pařezy, zbytky setnutých náletových dřevin, obnažené valy po vytrhaných náletových dřevinách. „Je potvrzením mých slov, že byly odvedeny práce dle smlouvy o dílo. Nevím, kudy pan Pánek soudní znalkyni vodil. Nikoho z našich zaměstnanců nikdo nekontaktoval, a proto vše bereme také za účelové poškození dobrého jména organizace, kterou pan Pánek opakovaně svými lživými vyjádřeními napadá,“ uvedl Dvořák již před měsícem.

Nyní, po čtvrteční návštěvě kontrolního výboru středočeského zastupitelstva, dále ředitel správy silnic informoval, že během jednání došlo i na prezentaci systému kontrolního oddělení Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. Konstatoval, že členové výboru, v němž má zastoupení i opozice, ji vyslechli bez výhrad. Sám Pánek však v kontrolním výboru nepůsobí. Ten je členem výboru finančního.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Zástupcům obcí kraj poradí, jak žádat o dotace