Konkrétně upozorňuje na budovy a plochy, jejichž proměnám se věnuje parta nadšenců v projektu Město=Galerie. Ten není novinkou; v Kutné Hoře dýchající historií se zrodil už v roce 2017, kdy se objevila myšlenka nezůstat jen u sprejerské výzdoby podchodu u nádraží. Ta se v podání nynějšího kurátora a ředitele festivalu Lukáše Kladívka a Jakuba Štarka líbila tak, že podle dohody s představiteli města došlo na oživování dalších zanedbaných stěn zajímavými malbami.

Zmiňovaná „dohoda“ patří ke klíčovým součástem záměru: vše je legální; připravené ve spolupráci s místní samosprávou nebo s majiteli budov. A umělci své záměry chystají dopředu, přičemž je konzultují s pracovníky kulturních odborů jednotlivých měst i architekty. Tehdejší starosta Martin Starý (Kutnohorská změna) měl jasno: vkusně a vtipně provedené muraly, které ozdobí šedivé stěny, umějí lokalitu přímo rozzářit. „Tím, že se do akce zapojili i uznávaní umělci v tomto oboru, získala Kutná Hora krásnou galerii v plenéru, která barvami ozvláštnila různá zákoutí; zejména sídlišť,“ připomněl. S tím, že malby nejen umějí potěšit místní, ale také přitahují turisty z řad příznivců moderního umění.

Zástupci Středočeského kraje navštívili výzkumné centrum BIOCEV. Laboratoř, kde vzniká lék proti rakovině.
Biomedicína ve Vestci nebojuje jen s covidem. Hlavní jsou rakovina a cukrovka

Zdá se to být i nakažlivé: letos se do už pátého ročníku festivalu Město=Galerie zapojují vedle Kutné Hory a nedaleké Čáslavi také Lysá nad Labem, Nymburk a Poděbrady (právě v tomto lázeňském městě běží aktuální festivalový program spojený i s projekcí, graffiti exhibicí či hudebním programem i nějakým tím pochutnáním, a to do konce víkendu; vedle tvůrců z České republiky se zapojují také umělci z Německa, Rakouska, Francie, Kanady či Mexika). Hejtmanka Pecková po návštěvě Poděbrad poznamenala: „Ráda jsem projektu dala záštitu – a jako kraj jsme jej spolu s městy podpořili.“

Festival Město=Galerie v Nymburce:

Oceňuje, že ředitel festivalu Lukáš Kladívko s Jakubem Jandorou, který se stará o produkci, dokážou do středních Čech přilákat nejen nejlepší české streetartové umělce, ale i přední evropské. I to je zárukou, že proměna veřejného prostoru připravená ve spolupráci s městy přinese kvalitní výsledek. V minulosti svými díly, jež se stala novou součástí především okrajových částí měst (takže nezasahují do atmosféry historických center), přispěli například Kurt Gebauer, Jan Kaláb, Michal Škapa či Andrej Németh Endre.

V noci z pátku 16. července 2021 provedla policie spolu s hygieniky kontrolu v některých pražských klubech.
Razie v pražských klubech odhalila porušení zákazu tance a další přestupky

„Je to jedinečná možnost, jak lidem na prázdných, mnohdy zanedbaných plochách přiblížit tento druh umění – a zároveň jim ukázat, jak malby vznikají,“ připomněl za organizační tým produkční Jandora. „Na tradičních graffiti jamech, kde děláme workshopy pro veřejnost, je pak vidět, jak tento fenomén lidi zajímá: práci nejen se sprejem si zkoušejí nejen děti, ale i jejich rodiče či prarodiče,“ poznamenal.