Komplikace se sjízdností se nevyhnuly ani hlavním tahům. Už od úterního večera policisté varovali třeba před nákladním autem, které kvůli ledovce zůstalo odstaveno u Uhlířských Janovic na Kutnohorsku; na silnici II. třídy číslo 125 vedoucí od Mladé Vožice a Vlašimi na Kolín. Rovněž na Kutnohorsku se zimní rozmary podepsaly i na veřejné dopravě. Kvůli nesjízdnosti komunikací se v úseku Ledečko – Zruč nad Sázavou již od deváté večerní zastavil provoz autobusů zajišťujících náhradní dopravu za vlakovou linku S80. Na ní je až do odvolání omezen provoz kvůli havarijnímu stavu trati podél Sázavy. Autobusy znovu jezdí od středeční půl desáté. Dopoledne se zastavil provoz také na lince S8 – kvůli překážce na trati v úseku mezi Týncem nad Sázavou a Jílovým u Prahy a u Davle by hlášen sesun svahu ke kolejím.

Výrazně zvýšený počet nehod však policisté nezaznamenali, a to ani ve špičce středečního rána. Zřejmě nejvážnější malér se stal na Nymbursku, kde před sedmou ranní byl na silnici I/32 u obce Chotěšice snažen chodec. Frekventovaný tah na Jičín policisté uzavřeli; povolán byl i vrtulník s posádkou záchranářů. Bez zásahu záchranné služby se neobešel ani střet osobního auta s chodcem v Mělníku. Tato nehoda se stala po sedmé ranní u kruhového objezdu v Bezručově ulici.

Bouralo se i na Kutnohorsku - například u Krchleb, u Uhlířských Janovic nebo na křižovatce „Májovka“ ve směru na Bykáň. Nehoda zablokovala také silnici z Hořan do Kutné Hory. „Osobní vůz značky Seat vjel do protisměru, kde se střetl s vozem značky Škoda Felicia. Pravděpodobnou příčinou nehody byla nepřiměřená rychlost a nepřizpůsobení jízdy na souvislé vrstvě sněhu,“ uvedla policejní mluvčí Vendulka Marečková s tím, že alkohol byl u obou řidičů vyloučen provedenou dechovou zkouškou.

S autem ve škarpě skončila řidička u Uhlířských Janovic. „Pětačtyřicetiletá žena řídila v úterý večer vozidlo Škoda Felicia. Na silnici číslo II/335 ve směru od obce Sázava řidička při projíždění levotočivé zatáčky dostala smyk a vyjela vlevo mimo komunikaci do přilehlého silničního příkopu, kde se s vozidlem přetočila na střechu,“ popsala dramaticky vyhlížející nehodu Marečková. Řidička byla převezena do nemocnice na ošetření. „Řidička utrpěla zranění hlavy a zhmoždění páteře. Po nezbytném ošetření a zafixování těla do speciální celotělové matrace byla zraněná žena odvezena na chirurgii kutnohorské nemocnice,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. V době dopravní nehody se na vozovce nacházela souvislá chemicky neošetřená vrstva sněhu. I u této nehody policisté vyloučili požití alkoholu před jízdou. Bez zranění se obešla nehoda u Čáslavi, kde auto rovněž skončilo v příkopě.

Situace na silnicích ve střeních Čechách byla ve středu po ránu podstatně příznivější než na sněhem zasypané sousední Vysočině – či třeba na Liberecku. I zde však zima dala o sobě vědět. Práci měli také hasiči povolávaní k odstranění množství spadlých stromů a větví – především na Kutnohorsku, Benešovsku, Mladoboleslavsku a Mělnicku. Rovněž energetici se nevyhnuli opravám poškozeného vedení.

Tragická nehoda s následným požárem uzavřela hradeckou dálnici
Tragickou nehodu Kočky mladšího policie překvalifikovala na obecné ohrožení
Přeprava vánočního stromku má svá pravidla. Jinak vám hrozí problémy i pokuta.
Přeprava vánočního stromku má svá pravidla. Jinak vám hrozí problémy i pokuta