Díky rostoucí konkurenci si lidé mohou vybrat z mnoha druhů. Někdo dává přednost klasické jahodové a vanilkové, jiný touží po něčem onačejším. Pro Čechy byla vždy neopakovatelná zmrzlina na Jadranu stejně jako v sousední Itálii, k jejich kvalitě se však i tuzemská v současnosti mnohdy přibližuje.

Kladno

Vyhlášenou zmrzlinu si díky tomu mohou lidé z Kladenska zakoupit v řadě míst. Oblíbenou mají například v Cukrářství Pudilovi v Kladně i Slaném, v Italské cukrárně na Londě ve Slaném či na náměstí nebo v nedaleké Kačici, kam se před časem přestěhoval uznávaný zmrzlinář z Tuchlovic se svojí značkou 2AD.

Zleva na snímku profesor Palmiro Bruschi. Vpravo zmrzlinář Antonín Pudil.
Zmrzlinář Antonín Pudil drží krok s dobou

Rakovník

Nejen chuť ale i zdraví rozhodují. Bezlepkovou kopečkovou zmrzlinu prodávají například v Rakovníku ve Světě čaje, kávy a oříšků v domě u Ludvíka Cédla. Denně i 100 porcí.

„Odebíráme zmrzlinu od firmy Ňam Ňam z Velké Dobré na Kladensku, kde ji vyrábějí z přírodních ingrediencí. Nejoblíbenější je u našich zákazníků určitě příchuť královský nugát," řekla Dagmar Janoušková, majitelka provozovny. Vyrobit vlastní speciální pivní příchuť se rozhodli v Divadelní restauraci v Rakovníku. „Chtěli jsme se odlišit od konkurence a taky nabídnout něco jiného. Při posvícenském víkendu jsme ji museli dvakrát přidělávat," uvedla obsluha restaurace.

Ilustrační foto.
Strategický plán v Novém Strašecí rozšířili o nové stavby

Beroun

Na Berounsku se těší velké oblibě Hýskovská zmrzlina. Pochutnáte si na ní v Hýskově, Králově Dvoře, na městské hoře v Berouně, v restauracích v Karlštejně či Svinařích. „Dříve byla v kurzu vanilková, ale od té doby, co vyrábíme domácí ovocnou zmrzlinu, je to padesát na padesát," říká majitel a výrobce Hýskovské zmrzliny Jan Blahovec. Jejich novinkou je citrusová zmrzlina Calamansi.

Výtečnou zmrzlinu mají v Berouně také u Horní brány.

Ilustrační foto.
Zařízení pro seniory mají plné kapacity

Příbram

Ve speciálním obchodě se zmrzlinou La favorita v Příbrami je největším hitem pistáciová zmrzlina. Na její výrobu si nechávají vozit pistácie až ze Sicílie. „Kromě dalších příchutí si lidé chválí zmrzlinu s portským vínem a děti nejvíce vítají posypání lentilkami.

Pro všechny zmrzlináře platí stejné. Jak vyjde sluníčko, mají plno.

Šéf Správy CHKO Brdy Bohumil Fišer v redakci Příbramského deníku.
Fišer: Brdy také nešetrné zásahy do koryt potoků neminuly