To je příklad Nymburka, kde posledních šest let vládne trhu se zmrzlinou podnik s příznačným názvem Zmrzlinárna. O úspěchu podnikatelky Kateřiny Willmann, která podnik založila a provozuje, svědčí i fakt, že v průběhu let otevřela pobočky v Kutné Hoře a Praze.

Vyrábí i netradiční příchutě, možné je ochutnat třeba lentilkovou nebo levandulovou. V minulosti vyráběla i smrkovou. Ale vyloženě slané nebo masové příchutě vyrábět nechce.

„Jsou tací, kteří vyrábí třeba i čabajkovou zmrzlinu. Ale podle mě to natáhne zákazníky jednorázově, vyfotí se s takovou zmrzlinou, dají fotku na sociální síť, ale že by se kvůli ní vraceli, to si nemyslím. Neslyšela jsme nikdy, že by někdo ujížděl na česnekové nebo játrové zmrzlině,“ říká provozovatelka Zmrzlináren v Nymburce a Kutné Hoře. Kromě zmíněných netradičních příchutí však nabízí i klasiku. Konkrétně si lze vybrat ze 14 běžných zmrzlin.

Provozovny přibývají

V centru Kolína mohou lidé toužící po letním osvěžení zajít už dlouhé roky na tradiční místo - k okénku na rohu Kutnohorské ulice a Politických vězňů. Oblíbený je také stánek, který pravidelně každé léto stává u Tesca.

Nové zmrzlinárny se letos otevřely i v širším okolí. Například v Cerhenicích funguje jen pár týdnů v pěkném prostředí v ulici Za Dráhou provozovna s názvem Dokola zmrzlina a káva.

V nedaleké Velimi mají také nyní nově točenou zmrzlinu. Provoz v Palackého ulici pod názvem Zmrzlina kornout otevřel Denis Jeřábek a na nezájem si rozhodně nemůže stěžovat.

„Lidé chodí hodně. Báli jsme se prázdnin, že lidi odjedou, ale přicházejí stále. Jezdí k nám i z Kolína a okolí. Nejvíc frčí klasika – vanilka, jahoda a pak hodně také slaný karamel. Nyní máme novou hitovku - hruška a skořice,“ popsal.

Vyhlášené zmrzlináře mají také na Kladensku, i když trochu ukryté v malé obci Kačice. Darek a Alena Hrivňákovi, a dnes už i Darek junior, patří na Kladensku k výrobcům vyhlášené 2AD zmrzliny, pro kterou si do Kačice jezdí lidé i zdaleka a nechybí na stolech špičkových českých restaurací a hotelů. Přestože rodina svoji zmrzlinu vyrábí v nenápadné obci, kam provozovna před pár lety přesídlila z Tuchlovic, věhlas si jejich pochoutka vydobyla obrovský.

Na počátku všeho byl přitom mlsný jazýček Darka Hrivňáka staršího. „Významným milníkem v myšlenkách na vlastní zmrzlinárnu byla provozovna italských zmrzlinářů, kterou mívali v naší obci rodilí Italové. Po jejich odjezdu nám jejich lahůdka začala velmi chybět a okusit někde v republice něco tak úžasného, nebylo v dobách krátce po sametové revoluci prakticky možné. Pokud jsme si ještě někdy chtěli pochutnat, nezbylo než začít s vlastní výrobou,“ vzpomíná na počátky podnikání a prvotní impuls podnikatel.

Poctivé suroviny jako základ

Základem úspěchu jsou podle jeho slov v každém případě poctivé vstupní suroviny, včetně čerstvého ovoce, čokoláda té nejvyšší kvality, stejně jako smetana a další ingredience a nikdy s kvalitou ani úsilím nepolevit.

Vedoucí centra CAMP Štěpán Bärtl.
Snažíme se vyvracet mýty o rozvoji Prahy, říká šéf kanceláře CAMP Štěpán Bärtl

Kdo okusil zmrzlinu z Kačice, stěží odvyká. Svědčí o tom nejen trvale dlouhá fronta před prodejnou, ve které si postojíte zhruba čtvrt hodiny, ale stejně tak desítky pochvalných hodnocení v elektronické knize návštěv a na sociálních sítích.

A nabídka přitom není nikterak malá. Hrivňákovi vyrábějí 21 druhů ovocných a 23 druhů smetanových zmrzlin. V jejich případě se vždy snoubí vysoká kvalita s širokou nabídkou. Prestižní časopis Forbes dokonce označil zmrzlinu Hrivňákových za nejlepší v Česku.

Dlouhé fronty

Také na Rakovnicku musí za dobrou zmrzlinou do menší obce. Konkrétně do Senomat. Především v letních měsících se na ni stojí dlouhé fronty, které zdaleka netvoří jen místní.

Současní majitelé začali podnikat na jaře roku 2018 s představou, že to bude pouze přivýdělek k mateřské. „Měli jsme ale štěstí, že jsme hned na prvním školení narazili na možnost, jak vyrábět vlastní zmrzlinu z čerstvých surovin a tomu jsme oba hned propadli. Začali jsme se zmrzlině věnovat naplno,“ popisují majitelé, kteří první dva roky točili vlastní zmrzlinu jen v malém stánku.

„Po dvou letech jsme postavili výrobnu, zakoupili technologii a začali vyrábět už vše podle vlastních receptur. Přidali jsme zmrzlinu v kelímcích, v zimě nanuky a letos ještě čerstvou špachtlovanou,“ vyjmenovávají majitelé, kteří nápady a inspiraci hledají v knihách, ale i od známých českých i zahraničních zmrzlinářů. „Nabídka je široká, věříme, že si u nás každý vybere,“ dodávají.

Rakovničané, ale i turisté, kteří zavítají do Rakovníka, si mohou dojít pro zmrzlinu ke stánku u Zlaté slepice nebo k Cédlům na rohu náměstí a Nádražní ulice.

Novinka na doma

Na Berounsku jednoznačně dominuje Hýskovská zmrzlina od Jana Blahovce, u nějž se vyrábí více jak 60 druhů. Zmrzlinu si lze koupit přímo u jejich stánku v Hýskově nebo v dalších obcích v regionu, případně prodejců, kteří od nich zmrzlinu odebírají.

„Letos jsme přichystali novinku ve formě jednoporcové kelímkové zmrzliny, která je zavíčkovaná a lidé si ji mohou vzít domů, dát do mrazáku a sníst ji, až na ni přijde chuť,“ říká Blahovec.

V Berouně u Pražské brány navíc nově otevřela gelaterie, kde vedle výborné zmrzliny nabízí i další cukrárenské výrobky. „Nabízíme zde 14 druhů zmrzlin, které průběžně měníme a vedle toho si lidé u nás mohou dát i kávu či zákusek,“ uvedl majitel podniku Jiří Verch.

Opravovaný úsek dálnice D1 na mostě přes údolí Sázavy ve Hvězdonicích na Benešovsku na snímku z 10. listopadu 2020.
Dálnice D1 by měla být po rekonstrukci plně průjezdná počátkem října

Boleslavští zase mohou zavítat na zmrzlinu v kombinaci s waflí. Nabízí to podnik Zmrzlina a Bubble Waffffle U Myšáka na Jičínské ulici. Pochoutku zhruba za stovku si místní pochvalují. „Výborná zmrzlina, nejlepší ledová káva, výborná wafle. Ceny super a k tomu v pohodě posezení. Každý rok se těším, až bude zase sezóna a bude otevřeno,“ uvedla jedna z pravidelných zákaznic Veronika Petrášová.

Výborné ohlasy sklízí za zmrzliny také mělnické bistro Eva de luxe. Nabídku doplňují další cukrářské výrobky. A asi každý labužník ví, že kombinace zmrzliny se zákuskem je doslova smyslová rozkoš.

V Benešově se dobré pověsti kvalitní a zároveň cenově dostupné zmrzliny těší podnik Pinko na Vlašimské ulici. „Super výběr, zmrzliny kvalitní, na doporučení jsem vzal smetanové s máslem a fakt jsou bezkonkurenční,“ pochvaluje si František Vondráček.

Příbramští favorizují v chuti a kvalitě zmrzliny podnik s názvem La Favorita. Jak je u podobných prodejů zvykem, o kvalitě rozhodují i fronty v horkých dnech. A ty jsou tu v létě prakticky na denním pořádku.

Což na jednu stranu svědčí o zájmu a tím i kvalitě zdejších druhů zmrzlin, ale na druhou stranu se ozývají hlasy, že v takových frontách se čekat nechce. „Zmrzlina je výborná, ale dlouho se tam čeká. Už jsme kolikrát odešli a nejen my,“ uvedla slečna Patricie.