V souvislosti s touto událostí Helena Frintová z krajského úřadu informovala, že podle prvotních zjištění byly odcizeny jen drobné věci. „K napadení informačních systémů nedošlo,“ konstatovala. Upozornila však, že krajský úřad reaguje zvýšením ochrany a zabezpečení budovy – přičemž prověřuje technický stav bezpečnostních zařízení včetně turniketů a zvýšil i kontrolu návštěvníků budovy po skončení úředních hodin. „Zvažováno je i zavedení nového režimu evidence návštěv,“ konstatovala Frintová.

Ilustrační foto
Do kanceláří středočeského hejtmanství vnikl zloděj, u brány zavládne přísnost

Proti obnovení funkce turniketů se v úterý ohradili zastupitelé za ODS, kteří donedávna tvořili součást koalice – před dvěma týdny však hnutí ANO vypovědělo dosavadním partnerům koaliční smlouvu a nyní vládne kraji společně s levicí. Občanští demokraté se tak ocitli v roli opozice – a tím i kritiků aktuálních poměrů. „Na krajský úřad se vrací duch Davida Ratha se vším všudy,“ konstatoval v úterý předseda zastupitelského klubu ODS Martin Kupka. „Místo otevřeného úřadu, který jsme prosazovali, zavádí nová koalice ANO, ČSSD a komunistů turnikety a lustrování všech návštěvníků,“ postěžoval si na nová opatření u vstupu do budovy.

Nesouhlasí s tím, že by přísnější bezpečnostní opatření měla být nezbytnou reakcí na noční vloupání. „Jasná falešná záminka,“ prohlásil Kupka. Zdůraznil, že ostrahu objektu zajišťuje bezpečnostní agentura – a celý prostor střeží kamerové systémy. Mělo by se tudíž podle něj pracovat na nápravě tam, kde se stala chyba – a ne zkomplikovat vstup do budovy úřadu všem lidem, a to během běžné pracovní doby.

To, že se přesun z koaličního křesla do palebného postavení opozice podařil Kupkovi dokonale, dokládají jeho slova: „Je to další krok, kdy nové vedení kraje ukazuje veřejnosti, jak by dobrá správa kraje vypadat neměla. Místo otevřených dveří překážky. Místo přívětivého úřadu byrokratické zákopy.“

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Audit středočeské správy silnic, v souvislosti s nímž padla koalice, startuje